230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Tajni putevi hercegovačkih voda

U Hercegovini rijeke huče pod zemljom. U Gatačkom polju reka Mušnica premišlja se nekoliko puta, zamiče i vraća se, da bi definitivno nestala u podzemnim krečnjačkom lavirintu.

130901-desivoje

Kod sela Srđevići dobija neophodno ubrzanje, potrebno da je ne zaustavi kamena litica koja je pod naletom samo jednog kraka neposlušne reke ipak morala da popusti. Voda je ušla u utrobu stene i napravila jedan od svojih najlepših ponora. Ona zatim teče ispod sela Fazlagića Kula, a oko osam kilometara od ovog mesta javlja se i nakon kratkog toka ponovo ponire, poslednji put, i to cela, sve sa svojim imenom ispod čuvenog srednjovekovnog grada Ključa.

Kod Srđevića, Mušnica je napravila jednu od svojih pećina, a u pećini, rekao nam je u Gacku starina Milovan Đerić, nalaze se ostaci srđevićke vodenice. Još na tri mesta, u pećinama gde se odvaja deo voda Mušnice, nekada su bile ponorske vodenice koje su koristile snagu vode koja propada u zemlju... Kasnije nam je „potkovaniji" sagovornik Jovan Delić, novinar, pesnik i hroničar Gacka kratko objasnio:
- Sa planina Golije, Zelengore, Volujaka, Lebrčnika i drugih, koje kao kakvi džinovi sa istoka i severa gledaju na Gatačko polje, slivaju se snegopadnice i pod zemljom ovoga preko 100 kvadratnih kilometara velikog amfiteatra, kreću nekim putevima još do kraja nepoznatim čoveku.
Student geologije Dejan Kovač iz Gacka objašnjava nam da se u mestu Rašćelica reka Zalomka odlučuje da svojim putem krene na zapad, ispod Nevesinjskog polja, i ona preko Bune i Neretve završava u Sredozemnom moru. Samo koju stotinu metara od Zalomke, reka Mušnica koja u polje dolazi sa severa iz sela Vrbe, iznenada okreće svoj tok u suprotnom smeru, prema jugoistoku, i ona veći deo gatačkih voda provodi ispod planine Bjelasice i na drugom izvoru, javlja se kao Trebišnjica, koja preko Dubrovačke rijeke odlazi takođe u Sredozemlje. A džinovske hercegovačko-crnogorske planine vodu daruju još i Sutjesci i Drini...
Kovač zaključuje da je ovo zemlja izdašna vodama, pored kojih ipak ostaje da gori sušama, a vode štedro daruje drugima. Tako je, kažu, i u Sahari!.
- Da bi dobro video, moraš se izmaknuti - mudro kaže Kovač......

Večernje novosti