230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najmlađi vinar u Hercegovini

Podneblje Hercegovine pogodno je za uzgoj vinove loze, a vredni Hercegovci stvorili su sorte od kojih se dobija izvrsno vino. U ovom poslu se odlično snašao dvadesetšestogodišnji Aleksandar Berak iz Trebinja, najmlađi vinar u Bosni i Hercegovini.

 130906-berak1

Duga porodična tradicija vinarstva bila je tu i samo je trebalo iskoristiti pruženu šansu, kaže Aleksandar Berak iz Trebinja, najmlađi vinar u Bosni i Hercegovini.

On kaže da je kao dečak radio sa ocem u vinogradima i podrumu i tako zavoleo ovaj posao.

"Pre osam godina otac i ja smo počeli sa proizvodnjom tri hiljade litara vina, da bi danas naši kapaciteti dosegli 25 hiljada litara", kaže Aleksandar, dodajući da u njihovim vinogradima uzgajaju autohtone sorte vinove loze od kojih proizvode "Vinažilavka", "Vranac", "Šardone", "Merlo" i rujno vino.

Porodica Berak važi za jednu od najstarijih u Trebinju, što jasno pokazuje koliko je duga tradicija proizvodnje vina i uzgoja vinove loze u ovom kraju. Beraci poseduju oko 25 hiljada čokota, od kojih je 500 autohtonih sorti kadarun, surac, plavka i radovača od kojih se pravi rujno vino.

"To je specifično vino i mi ga proizvodimo na isti način kao što su to radili naši preci", kaže Aleksandrov otac Tomislav.

U atraktivnom letnjikovcu Podrum "Berak" organizuje degustacije vina uz nezaobilazni domaći sir i pršut.

Mladi Bojan Drašković kaže da kad god se sa svojim društvom zaželi lepog ambijenta i dobre kapljice navrati u ovaj podrum, dok Ruskinja Natalija Ševčenko iz jedne moskovske turističke agencije kaže da je jedna od značajnijih destinacija ruskog turizma Hercegovina, posebno Trebinje, poznato po svojim vinima i da svi njihovi klijenti žele da ih probaju.

130719-berak1

Pored Vinarije "Berak" u Trebinju postoji više vinskih podruma koji se bave proizvodnjom kvalitetnih vina, kako za domaće tako za inostrano tržište. U bogatoj turističkoj ponudi grada vinski turizam zauzima posebno mesto, pa se s pravom može reći da je Trebinje grad vina.

Turistička radnica Dragana Ivanković podseća da je sve više turista koji svakodnevno posećuju vinske podrume, kako grupno tako individualno.

"U poslednje vreme atraktivne su organizovane posete turista sa kruzera koji dolaze sa hrvatskog i crnogorskog primorja", kaže Ivanković.

Trebinje iz dana u dan postaje sve prepoznatljivija i poželjnija destinacija kad je u pitanju vinski turizam. (RTS/Lokoportal)