230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Tribina ''Duga zima arapskog proleća'' u Trebinju

Jačanje takozvanog internacionalnog islamskog ekstremizma nalazi sve više uporište i na Balkanu i sigurno je da će ovaj dio svijeta postati još snažnije izvorište ugrožavanja sigurnosti, rekao je večeras u Trebinju islamolog Darko Tanasković.

130918-tribina plakat

Tanasković je na tribini "Duga zima arapskog proljeća" rekao da onaj ko je otvorio "pandorinu kutiju" ne može kontrolisati situaciju, u čemu je, kako kaže, i suština.

"Moramo se pitati nije li stvaranje situacije koja se ne može kontrolisati i cilj nekih koji računaju na sasvim novi svet koji bi se rodio iz te vrste haosa. Ja se u ovom trenutku ni ne usuđujem da razmišljam kako bi to sve izgledalo", istakao je Tanasković.

On je dodao da je prvi utisak o tome da će "arapsko proljeće preći u arapsko ljeto" bio preuranjen i pogrešan, kao što je preuranjeno donositi zaključke o ishodu ovih procesa.

"Nezadovoljstvo koje je postojalo u zemljama zahvaćenim 'arapskim prolećem' uglavnom je uzrokovano višedecenijskom vladavinom bez demokratskog pokrića i legitimiteta određenih lidera", smatra Tanasković.

On je dodao da se tim putem ne bi krenulo u svim zemljama da nije bilo veoma snažnog uticaja spolja.

Govoreći o posljedicama tog procesa, Tanasković ističe da u tim državama, kao i u onim koje će biti zahvaćene "arapskim proljećem", postoji haos i slabljenje centralnih vlasti, odnosno riječ je o državama bez subjektiviteta i bilo kakve vlasti.

"U svim tim državama demokratskim putem na vlast mogu doći samo islamisti, zbog čega dolazi do značajnih komplikacija", smatra Tanasković.

On dodaje da dolazi i do pogoršanja položaja nemuslimanskih manjina na cijelom Bliskom istoku, koje će biti, kako kaže, prve žrtve ovih procesa.

"Na planu globalne ravnoteže vodi se velika bitka za prostor koji u okviru stvaranja multipolarnog sveta i tzv. makroregionalizacije još nikome ne pripada do kraja. Postoji velika želja SAD i njenih saveznika da, zadržavajući globalnu dominaciju, zadrže i kontrolu nad tim prostorom", navodi Tanasković.

Prema njegovim riječima, s obzirom da SAD u njeni saveznici ne mogu to da ostvare kroz jake režime koji bi bili njima naklonjeni, oni daju prednost haosu i stvaranju prostora koji, zapravo, ne može sam sebe kontrolisati, već može biti kontrolisan jedino sa strane.

Tribinu "Duga zima arapskog proljeća", koja je održana u Muzeju Hercegovine, organizovalo je Udruženje "Hercegovac" iz ovog grada.
SRNA