230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Trebinju obilježen Dan bez automobila (foto)

Završna manifestacija Evropske nedelje mobilnosti - "Dan bez automobila", koja promoviše održivu urbanu mobilnost i zaštitu životne sredine, obilježena je danas u Trebinju.

130922-trka01

 

U okviru ove tradicionalne manifestacije održana je zajednička biciklistička rekreativna vožnja koja se obilježava u više od 300 gradova širom svijeta, a u kojoj je učestvovalo 50 trkača i oko 30 rekreativaca svih uzrasta.

U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Duška Rajić, drugo mjesto je zauzela Nikolina Ambulija, a treće Lana Parežanin. U muškoj konkurenciji prvo mjesto je osvojio Dušan Golo, drugo je osvojio Dražen Miljević, dok je treće pripalo Milošu Bodirogi.

Najuspešnijim učesnicima medalje su uručili predstavnici NVO Centar za održivi razvoj i ekologiju CORIE, koji su ujedno bili i organizatori ove današnje manifestacije. 

Akcija je posvećena očuvanju životne sredine i promociji zdravog načina života koji podrazumeva korišćenje sredstava prevoza koja za pogon ne koriste fosilna goriva. „Dan bez automobila" promoviše i razvoj biciklizma i ostalih nemotorizovanih kretanja u gradskim sredinama, čime se doprinosi razvoju ekoloških uslova života.

"Dan bez automobila" se obilježava i da bi najmlađi imali priliku da nauče, da bez čistijeg vazduha, nema zdravog života i da se u gradu može pješačiti, koristiti biciklo i javni prevoz, što doprinosi zdravijoj životnoj sredini i manjoj buci i zagađenju.

Moto ovogodišnje akcije, koja se održava od 16. do 22. septembra, je "Čist vazduh. Ti si na potezu."