230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Gacku i Bileći završeni "Ćorovićevi susreti"

Uručenjem nagrade "Vladimir Ćorović", najprestižnije u srpskoj istoriografiji, proteklog vikenda je u Gacku spuštena zavjesa na ovogodišnje, 15. Ćorovićeve susrete pisaca i istoričara.

130923-gacko

Nagrada za najbolje istoriografsko djelo u 2012. godini na srpskom govornom području pripala je Slavenku Terziću iz Beograda, za knjigu "Stara Srbija 19. i 20. vijeka – drama jedne civilizacije".
Terzić je obradio šire razdoblje, nastojeći da, na osnovu arhivske i druge građe, rasvijetli period istorije, kada ona nije dozvoljavala generacijama Srba da ostanu po strani.
U obrazloženju nagrade "Vladimir Ćorović", žiri je istakao da je tema o kojoj Terzić piše od izuzetnog značaja za razumijevanje srpskog naroda u 19. i 20. vijeku, napominjući da je podjednako važan i sintetički pristup njenoj obradi za koji se Terzić opredijelio.
Cjelovit pogled na istoriju prostora stare Srbije /Raška, Kosovo i Metohija, Skopsko-tetovska oblast/, kako se navodi, obogatio je veoma skromna postojeća znanja.
Na ovogodišnjem skupu istoričara naučne radove je prijavilo 38 eminentnih istoričara.
"Ćorovićevi susreti pisaca" i "Naučni skup istoričara" u Bileći i Gacku, okupili su brojne eminentne pisce i istoričare iz BiH, Srbije, Rumunije, Grčke i Rusije.
Pokrovitelji manifestacija su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo nauke i tehnologije i SPKD "Prosvjeta", te opštine Bileća i Gacko, a organizatori su odbori "Prosvjete" u ova dva grada.

RTRS