230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Trebinje: EIB odobrila projekat

Evropska investiciona banka odobrila je zahtjev Grada Trebinja za izradu studije izvodljivosti za finansiranje infrastrukture pitkih i otpadnih voda na području Grada Trebinja.

130925-eib


Izrada ove studije predstavlja bazni dokument za finansiranje od strane međunarodnih finansijskih institucija i neophodan je segment u potrazi za sredstvima finansiranja projekta uređenja vodovodnog i kanalizacionog sistema.

Ovim povodom gradonačelnik Trebinja, Slavko Vučurević, je sa svojim saradnicima u gradskoj upravi primio tim za izradu studije, na čelu sa direktorom sektora za životnu sredinu IPF programa Evropske komisije, Sohailom Hasanom, te njegovim bliskim saradnicima, stručnjacima iz oblasti vodosnabdijevanja, ekonomije i zaštite životne sredine.
Na uvodnom sastanku predstavljene su osnovne smjernice za izradu studije, a dogovorena je i uzajamna saradnja sa Gradskom upravom i Vodovodom u prikupljanju svih neophodnih tehničkih podataka. Prema onome što je rečeno, studija izvodljivosti biće izrađena uz finansijsku podršku Evropske investicione banke, EU komisije (IPA), bilateralnih donatora, te sopstvenim učešćem.
Studiju će sačiniti interdisciplinarni tim u čijem sastavu će se naći strani i domaći stručnjaci. Izrada studije trajaće ukupno tri mjeseca, a u okviru nje naći će se detaljna studija o aneksima, izvještaj i prezentacija. Izradom studije biće obuhvaćena analiza postojećeg sistema vodosnabdijevanja, kanalizacije, tretman otpadnih voda, analiza životne sredine, finansijska analiza, pravni okviri i plan implementacije i nabavki.
U okviru dogovora, gradonačelnik Trebinja izrazio je zadovoljstvo i spremnost na potpunu saradnju u toku izrade studije, kao i na projektu unapređenja vodovodne i kanalizacione mreže. Vučurević je u razgovoru sa timom za izradu studije naglasio potrebe i prioritete Trebinja u pogledu postojeće infrastrukture vodosnabdijevanja i kanalizacije, te je istakao nužnost riješavanja ovoga problema u industrijskoj zoni Volujac i pojedinim naseljima i mjestima koja nemaju adekvatno riješeno pitanje vodosnabdijevanja.
U narednom periodu članovi tima za izradu studije organizovaće posebne sastanke sa odjeljenjima Gradske uprave i Vodovodom kako bi otpočeo rad na pripremi i izradi studije.
Grad Trebinje