230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Trebinje na 5. mjestu po siromaštvu u BiH

U organizaciji Centara civilnih inicijativa BIH danas je Trebinju organizovan "Ulični štand" na kojem su se građani ovog grada putem pripremljenog štampanog materijala, mogli detaljnije upoznati sa rezultatima provedenog istraživanja o kvalitetu života u Trebinju, kao i ostalim gradovima i opštinama u BiH.

130926-cci1  

Pored toga, otvorena je i Knjiga prioriteta, u koju su posjetioci štanda upisali prioritete kojima bi lokalna uprava trebala da se bavi u narednom periodu u cilju povećanja kvaliteta života na lokalnom nivou.

Ulični štand se organizuje u okviru projekta koji finansira Evropska unija „Lokalna uprava za kvalitet života građana – faza 2", a povodom Sedmice građanskog učešća koja se obilježava širom Evrope od 22. do 29. septembra.

Istraživanje kvaliteta života građana provedeno u 14 opština i gradova BiH, pokazalo je da je došlo do pada indeksa kvaliteta života u prosjeku za 5,5% u odnosu na istraživanje provedeno godinu dana ranije, te da je njegova prosječna vrijednost 47,48 od maksimalnih 80,00.

Prosječna neto plata na nivou BiH u 2012. godini iznosila je 826 KM, dok je sindikalna potrošačka korpa iznosila preko 1.600 KM. Niska primanja, kao i mali broj zaposlenih po domaćinstvu, te konstantno povećanje cijena komunalnih usluga doveli su do toga da oko 85% domaćinstava u 14 posmatranih opština sa manjim ili većim teškoćama uspijeva da sastavi kraj s krajem.

Kada je riječ o ekonomskim prilikama u Gradu Trebinje iste nisu nimalo povoljne.
Naime, zabrinjavajuće je da oko trećina anketiranih ima ukupna primanja domaćinstva manja od 600 KM. Prosječna ukupna primanja anketiranih domaćinstava u Trebinju iznose cca. 702
KM. Po broju siromašnih (anketiranih) domaćinstava, sa 33,7% Grad Trebinje se svrstao na 5. mjesto po siromaštvu od 14 posmatranih opština/gradova.

Kada je riječ o indeksu kvalitete života vezano za obrazovanje, zaposlenje i vještine, Trebinje je zauzelo 3. mjesto od 14 posmatranih opština. Naime, na jednog zaposlenog otpada 4,1 stanovnika. Time se Trebinje svrstalo u red prosječnih opština kada je riječ o odnosu između broja zaposlenih i nezaposlenih lica. Međutim, drastičan pad zaposlenosti od cca.15% u 2012. godini u odnosu na 2007. godinu, može se dovesti u vezu sa propadanjem nekadašnjih nosioca privrede u Trebinju: „Industrije alata Trebinje",„Novoteks" i „Neimarstvo". Ono što je za Opštinu Trebinje karakteristično je da je izuzev energetskog sektora i rijetkih pozitivnih izuzetaka, privredna aktivnost jako slaba.

Mnogi naglašavaju kako u Trebinju nedostaje preduzetnički duh, nove i svježe ideje, te investicije. Problem nezaposlenosti je dosta izražen u Trebinju gdje postoje porodice u kojima čak po troje ili četvoro mladih osoba ne radi. Upravo nemogućnost pronalaska zaposlenja među mladim osobama je uzrok socijalnih anomalija, prepreka formiranju porodice i reprodukciji, te osnovni razlog za napuštanje zemlje. Koliko se građani nalaze u neizvjesnosti oko svoje egzistencije, govori i činjenica da je oko polovina anketiranih (zaposlenih) građana Trebinja u nedoumici u pogledu toga šta ih očekuje u narednih pola godine kada je riječ o ostanku na radnom mjestu.

 

Ulični štand u Trebinju je jedan od 14 planiranih štandova tokom Sedmice građanskog učešća, a opštine i gradovi održavanja ostalih štandova su: Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Novo Sarajevo, Bihać, Tuzla, Foča, Pale, Mostar, Široki Brijeg, Livno, Zenica i Travnik.

Kompletne rezultate istraživanja kvaliteta života u Trebinju pogledajte OVDE.