230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Nove adrese ispisala istorija

Preko 50 novoimenovanih ulica u Nevesinju ovih dana i zvanično će dobiti obilježja. Postavljanjem novih tabli biće ažuriran Registar ulica i trgova za predstojeći popis stanovništva.

130926-ulica

 

Ilustracija

Odluku o imenovanju ulica i trgova prošle godine je potvrdila lokalna skupština.Time je ispunjen i zahtjev Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i Republičkog zavoda za statistiku koji su tražili ažuriranje adresnog sistema.

Najveći broj novoimenovanih ulica nalazi se u prigradskim naseljima Kilavci, Brežine, Gvozd i Lapčevine. Nazivi su najčešće davani po poznatim ličnostima iz srpske istorije i književnosti, a komisija je inspiraciju nalazila i u pobratimskim gradovima i prijateljskim zemljama.

Kilavci u znaku književnosti, Brežine i Gvozd ispisani imenima srpskih junaka

Najveće nevesinjsko prigradsko naselje Kilavci u potpunosti je u znaku velikana srpske i ruske književnosti pošto će ulice nositi imena Iva Andrića, Jovana Dučića, Vuka Karadžića, Branka Radičevića, Petra Kočića, Tolstoja, Puškina, Dostojevskog...
Na tablama ulica u naselju Brežine biće ispisana imena slavnih srpskih junaka iz vremena Turaka Cara Lazara, Miloša i Karađorđa, ali i Prvog svetskog rata poput Radomira Putnika i Živojina Mišića.Pobratimstvo Nevesinja sa Voždovcem i Apatinom dalo je motiv Komisiji da dvije ulice posveti ovim srpskim opštinama. Adresar bivšeg naselja Gvozd, a sada Naselja nevesinjske brigade u kojem živi veliki broj porodica poginulih boraca, podsjećaće na vremena iz posljednjeg odbrambeno - otadžbinskog rata pošto su ulice dobile nazive po vojnim formacijama.

Lapčevine asociraju na svjetske metropole

Lapčevine će asocirati na svetske metropole pošto su dobile Banjalučku, Sarajevsku, Beogradsku i Moskovsku ulicu. Bogata istorija nevesinjskog kraja zastupljena je u ličnostima poput Pera Tunguza, Kika Stevanovića, braće Žerajić , Tihomira Janjića i drugih.Od svih ličnosti kojima je imenovanjem novih ulica data počast Nevesinjci vjerovatno najmanje poznaju ulogu vojvode Poznana Purćića. On je bio vojskovođa srpskog kralja Milutina, a gospodario je Nevesinjem i Zagorjem početkom 14.vijeka.

Od Svetog Save do Viljema Šekspira

U Republici Srpskoj najviše ulica nosi ima Svetog Save, Vuka Karadžića, Petra Kočića, Nikole Tesle, te Jovana Jovanovića Zmaja. Brojne su i ulice u čast Gavrila Pricipa, Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Nikole Pašića i Jovana Cvijića. Nazivi ulica Beogradska, Vidovdanska i Kosovska su takođe veoma česti, a u mnogim opštinama RS naići ćemo na Njegoševu ulicu, Ulicu Miloša Obilića, Jovana Dučića, te Dositeja Obradovića. Dvije opštine u RS, Gradiška i Foča, imaju Dejtonsku ulicu, a opština Istočna Ilidža jednoj od svojih ulica dala je naziv Aerodromska ulica. Vrtlarska, Mala i Ulica badema nalaze se u trebinjskom naselju Police, a tri ulice u Trebinju nose naziv Poligon, Duga i Prijeko. Jedna od ulica u opštini Novi Grad Sarajevo nosi naziv Uplakana, a u ovoj opštini nailazimo i na Trg Barselone, te trg Viljema Šekspira.
Najčešći naziv koji nose ulice u BiH je Omladinska ulica, a interesantno je da je ovaj naziv podjednako zastupljen i na teritoriji RS i Federacije BiH. (Radio Nevesinje)