230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Priprema djece i mladih bez roditelja za samostalan život

U organizaciji SOS Dječijih sela BiH, a uz podršku Kraljevine Holadnije danas je u Trebinju završen dvodnevni trening  o pripremi djece i mladih bez roditeljskog staranja za samostalan život, te primjeni Priručnika za profesionalce i Vodiča za mlade koji napuštaju javnu brigu.

130927-djeca1

Cilj treninga je, kako je istaknuto, da profesionalci nauče efikasnije metode rada sa mladima u procesu njihovog osamostaljivanja, primjenjujući priručnik Korak u budućnost, koji su uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u BiH, napisale organizacije SOS Dječija sela BiH i Hope and Homes for Children.

Također, za mlade je napravljen vodič 'Šta sada: izazovi pred tobom', pisan jezikom mladih, koji sadrži iste teme kao i Priručnik za profesionalce. U Vodiču mladi mogu, između ostalog, pronaći informacije o važnosti njihovog učestvovanja u donošenju odluka koje su za njih bitne, načinima kako se izboriti za svoja prava, te zakonskim rješenjima, koja se odnose na mlade koji napuštaju javnu brigu.

Ovim treningom organizacija SOS Dječija sela BiH želi ukazati na probleme sa kojima se djeca i mladi bez roditeljskog staranja susreću tokom odrastanja, ukazati na osamostaljivanje kao proces koji je težak i individualan za svaku mladu osobu bez roditeljskog staranja, te na potrebe djece i mladih s jedne strane i na nedostatke u sistemu socijalne zaštite, s druge strane.

Do sada je održano sedam treninga u Sarajevu, Banja Luci, Zenici, Mostaru , Tuzli i Trebinju a nakon Trebinja održat će se u oktobru još u Doboju. Planirano je da oko 150 profesionalaca iz centara za socijalni rad, hraniteljskih udruženja, dječijih sela i ustanova, koje brinu o djeci bez roditeljskog staranja prođe ovu edukaciju.