230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Održana Noć istraživača u Trebinju

Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske raznim programskim aktivnostima i stipendiranjem nastoji da stimuliše studente da se bave naučno-istraživačkim radom, te da svoja znanja usavršavaju na prestižnim svjetskim univerzitetima, rekao je resorni ministar Jasmin Komić.

130927-naucnici1

Komić je, večeras u Trebinju na manifestaciji "Noć istraživača", istakao da Republika Srpska ima talentovane mlade ljude na koje može da bude ponosna, te napomenuo da se iz Fonda "Dr Milan Jelić" stipendiraju studenti prvog, drugog i trećeg ciklusa, a da je jedan od kriterijuma za stipendiju da objavljuju naučne i stručne radove.

"Ti stipendisti su ove godine objavili 150 takvih radova, što može da bude za primjer", naglasio je Komić i dodao da je Ministarstvo počelo da realizuje nove programske aktivnosti koje se odnose na finansiranje odlaska mladih na prestižne svjetske univerzitete.

130927-naucnici3

On je naveo da se raznim aktivnostima nastoje ostvariti partnerski odnosi sa razvijenim istraživačko-razvojnim institucijama i kompanijama, te stvoriti ambijent za ulazak u evropski istraživački prostor.

Govoreći o značaju manifestacije "Noć istraživača", koja se drugi put održava u Trebinju, Komić je istakao da je ona od velikog značaja i da se nada da će prerasti u tradicionalnu.

Prema njegovim riječima, cilj manifestacije je promocija nauke, odnosno da se mladi ljudi sa ovih prostora zainteresuju za bavljenje istraživačkim radom.

Dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment u Trebinju Rade Ivanković rekao je da ova visokoškolska ustanova ide ubrzanim razvojem, te da umjesto "papirnatih" inženjera stvara inovativni produktivni kadar.

Kao veliki napredak ovog fakulteta, on je naveo da su u prethodnom periodu napravljeni jedna "ogrlica" i čivija koji su proizvedeni za automobilsku industriju "Rols-rojsa".

"U ovom pravcu ide naš fakultet. Za nas je ovo ogromni napredak", rekao je Ivanković i dodao da se i pored svih tih ideja i uspjeha 30 godina zaostaje za razvijenim svijetom.

"Noć istraživača" u Trebinju okupila je predstavnike institucija, kao i eminentne naučnike sa područja Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Naučna predavanja održaće Jelena Kovačević sa Astronomske opservatorije Beograd, akademski slikar iz Banjaluke Mladen Miljanović, te Antonije Pušić /Rambo Amadeus/ koji će govoriti o temi "Energetska efikasnost".

130927-naucnici4

Osim predavanja, organizovano je i posmatranje neba teleskopima.

130927-naucnici2

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske u saradnji sa Fakultetom za proizvodnju i menadžment u Trebinju. SRNA