230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Četvrto veče 94. „Šantićevih večeri poezije" u Mostaru i Nevesinju

Četvrto veče 94. „Šantićevih večeri poezije", održano je paralelno u Mostaru i Nevesinju, kao drugoj kući pjsnika Alekse Šantića.

131001-santiceve

U Vladičanskom dvoru u mostarskom naselju Brankovac otvorena je izložba dokumentarne građe pod nazivom „Trgovačke firme mostarskih Srba kroz istoriju", autora Šemsudina Zlatka Serdarevića. Izložbu je prigodnim obraćanjem otvorio mostarski sveštenik Radivoje Krulj. Ovom prilikom predstavljena je i knjiga istog autora, a pod nazivom „Štamparsko - izdavačka i knjižarska djelatnost mostarskih Srba 1878. – 2012". Promoter knjige bio je književnik Danilo Marić. Ujedno, je to bilo i prisjećanje na sve one trgovine, fabrike i banke koje su doprinosile razvoju Mostara u privrednom, ali i kulturnom smislu tog vremena. Serdarević je u svom izlaganju prisutne podsjetio šta se sve u Mostaru nekada nalazilo ispisano ćiriličnim pismom, ali kako je u današnje vrijeme od toga ostao tek jedan mali dio. "I dok na ovim prostorima svi guraju sebe i gledaju samo svoje, imaćemo uvijek sukobe manjeg ili većeg intenziteta. Evropa, kojoj teži i BiH, razvija sve više kultura, jezika, pisama, dok se na našim prostorima uništava ono što je ostavilo velikog traga", rekao je Serdarević.

U nevesinjskoj galeriji, tokom iste večeri održana je promocija novog putopisno-novinarskog zapisa Mire Lolić Močević „Vezuj konce za nebo". Knjiga i „DVD", koji je sastavni dio treće knjige novinarke Radio televizije Republike Srpske, autorsko su viđenje pet zemalja i njihovih najznačajnijih hrišćanskoh svetinja. U izuzetnom ambijentu nevesinjske galerije posjetioci su uz autora uživali i u muzici, koju su izvodili profesori Muzičke škole „Sveti Roman Melod" iz Nevesinja. Predstavljanje knjige organizovali su SPKD „Prosvjeta" – GO Mostar i SPKUD „Gusle" Mostar u saradnji sa SPKD „Prosvjeta" Nevesinje i nevesinjskom Galerijom.