230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Građani se pozivaju na oprez: U Trebinju pronađena Crna udovica

U trebinjskom naselju Gorica juče je pronađen jedan od najpoznatijih i najotrovnijih pauka na svijetu Crna udovica.

131007-pauk2

Ovaj poznati pauk je inače dosta rijetka pojava na ovdašnjim prostorima, a pronašao ga je i ubio mještanin koji je htio da ostane anoniman javnosti. Ovaj zabrinuti Trebinjac u prvi mah nije znao da se radi o tako opasnom pauku, a ipak nije htio da rizikuje te je pauka ubio. Kad je pogledao slike na internetu utvrdio je da je pauk kojeg je ubio identičan Crnoj udovici. U strahu je pretražio cijeli reon oko kuće i  kuću, i kako kaže, protekle noći nije puno spavao. On je dodao da je u pitanju bila ženka, jer je nosila jaja i vjerovatno tražila mjesto gdje će da ih položi.

Crna udovica rasprostranjena je na svim kontinentima i najotrovniji je evropski pauk posebno opasan tokom septembra i oktobra kada traje sezona parenja. U BiH je rasprostranjena oko Trebinja, Mostara i Širokog Brijega.

131007-pauk1

Crna udovica je karakteristična i po tome što je to poprilično mali pauk, koji obično živi pod kamenjem i travom, gdje ima dosta vlage i najotrovniji je poznati pauk čiji ujed izaziva stravične bolove u mišićima čitavog tijela, mučninu, povraćanje i kolaps, a ako se pravovremeno ne interveniše, njegov ujed može biti opasan i po život. Crna udovica po svojoj prirodi nije agresivan pauk, do uboda dolazi kada je čovjek ugrozi pa se ona instinktivno brani ispuštanjem otrova.
Opasna je samo ženka ovog otrovnog pauka, koja je puno veća od mužjaka, jer jedino ona može probosti čovjekovu kožu.

Crna udovica ovaj naziv dobila zbog toga što neposredno nakon parenja svom partneru zadaje smrtonosni ugriz poslije kojeg mu nema spasa!

Kako prepoznati crnu udovicu?
Tijelo je baršunastocrne boje, obraslo kraćom i dužom čvrstom dlakom. Na leđima se nalaze crvene mrlje.
Otrov koji izlučuje crna udovica vrlo je opasan - napada živčane stanice i zato izaziva nepodnošljivu bol. Bol se od mjesta uboda širi prema okolnim limfnim čvorovima, a nastaje tek 20 do 30 minuta nakon uboda.
Ljudi često ni ne primijete ubod jer on ne boli. Što prije treba potražiti lijekarsku pomoć. Nije pametno hvatati crne udovice i stavljati ih u različite posudice, kao što to rade mnogi, jer se tako izlažu nepotrebnom riziku.