230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Prva izložba kućnih ljubimaca u Trebinju

Danas je održana Prva izložba kućnih ljubimaca u organizaciji Centra za održivi razvoj i ekologiju CORIE i JU Dom mladihu povodom Svjetskog dana zaštite životinja.

131008-ljubimci

Na današnjoj izložbi bilo je oko 50 izlagača, većinom su bili prisutni odgajivači raznih rasa pasa, ali nisu izostali ni uzgajivači ptica, riba i mačaka, a među njima se posebno izdvajalo i jedno morsko prase.

Prema riječima predsjednika nvo CORIE mr Aleksandra Vukanovića, ove aktivnosti treba da nas podsjete na sljedeće:

  • Životinje su ravnopravni stanovnici naše planete sa kojima dijelimo svoj život na njoj
  • One imaju jednako pravo na život kao i mi
  • Žvotinje, kao i mi, osećaju bol, patnju, strah i stres, tako da im ne smijemo činiti ono što ne želimo da neko čini nama, ono što sankcionišemo u okviru našeg, ljudskog društva.

Ovog dana takodje treba da se podsjetimo da je čovek istrebio mnoge životinjske vrste uništavajući njihova staništa i eksploatišući ih radi profita i zabave. Ogroman broj kućnih ljubimaca pati i umire odbačen na ulicama ili u prepunim azilima. Preko 50 miliona životinja godišnje se ubije na najsurovije načine zbog krzna. Milioni životinja širom svijeta pate i umiru u transportima, klanicama, cirkusima, raznim fijestama, trkama, zoo-vrtovima, borbama ...

Pristalice pokreta za dobrobit životinja polaze od stava da je opravdano upotrebljavati životinje u onoj mjeri u kojoj se drastično ne narušava njihova dobrobit definisana preko tzv. pet sloboda:

  1. Sloboda od gladi i žeđi
  2. Sloboda od fizičke, termalne i psihičke neudobnosti, obezbeđenjem prostranog smeštajnog ambijenta
  3. Sloboda od bola, povreda i bolesti
  4. Sloboda od straha, stresa i patnje
  5. Sloboda da ispoljava normalne oblike ponašanja karakteristične za vrstu.

(Grad Trebinje)