230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Koncesije za razvoj turizma na Bilećkom jezeru

Ministarstavo trgovine i turizma raspisalo je javni poziv za dodjelu koncesija na Bilećkom jezeru, za izgradnju turističkog sportsko-rekreacionog kompleksa „Bileća Grad Јezero".

131009-jezero1 Osim u energetici, Bilećko jezero – najveća vještačka akumulacija na Balkanu, nije iskorišćeno u druge svrhe.

Potreba za urbanizacijom najpogodnijih lokaliteta na obalama Bilećkog jezera, javila se još od izgradnje akumulacije, krajem šezdesetih godina. Od tada je izgrađen samo jedan smještajno-ugostitetljski objekat, a ni on ne radi. Najave o navodnim investicijama, ostale su samo obećanja.
"Samom izgradnjom, ne sa mo da bi Bileća dobila, nego bi i druge opštine u Hercergovini osjetile finansijske efekte, kaže Maida Ibrišagić Hrstić, ministrica trgovine i turizma RS.
Prošle godine, preduzeće iz Bileće zatražilo je koncesiju, a Studija opravdanosti dobila pozitivno mišljenje. U Bileći se nadaju da će nakon izgradnje na pojedinim destinacijama biti i novih radnih mjesta.
To bi značilo mnogo za Bileću, jer je jezero potpuno neiskorišćeno. Јedan mi je prijatelj rekao -ovo je najveća njiva na Balkanu, koju niko ne ore, kaže Miljan Aleksić, načelnik Opštine Bileća.
Površina Bilećkog jezera je 33 kilometra kvadratna.
U okviru sportsko-turističko-rekreacionog komleksa „Bileća Grad Јezero, predviđeno je uređenje i izgradnja objekata na šest lokaliteta. Ukupna površina, koja je predviđena za koncesiju, veća je od 700 hektara.
Planirana je izgradnja marine, etno-sela, sportskog i ribarskog sela, kampa. Istočna Hercegovina ima uslove za proizvodnju zdrave hrane i to ekološki zdrave što bi doprinijelo razvoju eko-turizma.
Rezultati ponuda, koje zadovolje uslove, biće poznati narednog mjeseca. Konačnu riječ daće nadležna ministarstva. RTRS