230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Dom zdravlja Trebinje ulazi u fazu predsertifikacije

Dom zdravlja Trebinje, u svojstvu konsultanta juče je posjetio načelnik Centra za zdravstveni menadžment RS, dr Severin Rakić. Cilj posjete je da se upozna sa radom Tima koji radi na pripremi Ustanove za sertifikaciju i svojim iskustvom i znanjem pomogne da Ustanova uđe u proces predsertifikacije najkasnije do kraja godine.

131017-severina1

JZU Dom zdravlja Trebinje je zdravstvena ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite koja se sprema za proces predocjenjivanja za sticanje statusa sertifikovane ustanove. Ovo je prvi korak u realizaciji procesa sertifikacije koji treba da bude ispunjen u skladu sa definisanim sertifikacionim standardima. Procesom predocjenjivanja Dom zdravlja Trebinje započinje proces sertifikacije.

Cilj Doma zdravlja je unapređenje kvaliteta i sigurnosti pacijenata i sticanje statusa sertifikovane ustanove. 

Dr Severin Rakić, načelnik Centra za zdravstveni menadžment RS , stručnjak za pitanja kvaliteta i sigurnosti zdravstvene zaštite, u svom izlaganju navodi da je u desetogodišnjem periodu zdravstveni sistem Republike Srpske napredovao i pored teške finansijske situacije. Cilj uvođenja programa sertifikacije zdravstvenih ustanova je uspostavljanje sistema rada koji omogućava sigurnost pacijenata i osoblja, veće povjerenje korisnika u sistem zdravstvene zaštite, stalno unapređenje procesa rada i stvaranje jednakih ili približnih uslova za pružanje zdravstvenih usluga u cijelom sistemu zdravstvene zaštite Republike Srpske.

Sertifikacija je propisan postupak kojim se ocjenjuje i potvrđuje da zdravstvena ustanova zadovoljava unaprijed definisane i objavljene standarde sigurnosti u procesu pružanja zdravstvene zaštite. U sistem zdravstvene zaštite Republike Srpske uvedena je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti 2009. godine, kao nov pristup sa fokusom na sigurnost za sve učesnike u procesu pružanja zdravstvene zaštite. Postupak sertifikacije sprovodi Agencija za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite RS, a ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, na osnovu izvještaja ASKVA-e, donosi rješenje kojim potvrđuje sertifikaciju zdravstvene ustanove. Sertifikacija je obavezna za sve zdravstvene ustanove i uslov je za obavljanje zdravstvene djelatnosti.

- Kvalitet je važna i neophodna komponenta zdravstvene zaštite i obilježje svake aktivnosti koju sprovodimo u našoj ustanovi, ali i kvalitetna zdravstvena zaštita je i pravo svakog pacijenta, odnosno korisnika zaštite i zajednice. Učiniti da kvalitet bude vrhovni princip i prioritet naše ustanove, zahtjevao je temeljne promjene u organizacijskoj kulturi, ciljevima i svakodnevnim poslovima. Uspostavljeni sistem poboljšanja kvaliteta omogućava Domu zdravlja da svoje resurse koristi mnogo efikasnije, da riješi dugogodišnje probleme i da poboljša zadovoljstvo pacijenata i osoblja, navela je Anica Ramić, načelnik Službe za uvođenje, praćenje i poboljšanje kvaliteta i sigurnost zdravstvenih usluga, vođa i koordinator projekta.