230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Smanjiti uvoz mesa i mlijeka

Nabavkom 3.000 kvalitetnih priplodnih junica u narednom petogodišnjem periodu biće ostvarena finansijska korist od oko 117 miliona maraka, a biće znatno smanjen uvoz mlijeka i mesa u Republici Srpskoj, rekao je u Trebinju pomoćnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

131019-june1

On je podsjetio da je Vlada Srpske usvojila zaključak o provođenju nabavke kvalitetnih priplodnih junica i to simentalki, holštajna i smeđeg govečeta, te da Ministarstvo preduzima neophodne korake kako bi se pristupilo realizaciji tog projekta.

Pašalić je rekao novinarima da će se na ovaj način povećati proizvodnja mlijeka za oko 80 miliona litara na godišnjem nivou, te proizvodnja mesa za oko 1.800 grla.

"Riječ je o razvojnom, a ne socijalnom programu, a poljoprivredni proizvođači su prošli određenu provjeru u smislu uslova za prihvat junica", kaže Pašalić.

On ističe da su ova grla visokoproduktivna i zahtijevaju poseban tretman kako bi mogla da daju ono što se od njih očekuje, te da će službenici iz Ministarstva pratiti na terenu sve proizvođače kojima će biti podijeljene junice i da će im se pružati potrebni savjeti.

On je istakao da je resorno Ministarstvo prepoznalo potrebu intenzivnijeg rada sa poljoprivrednim proizvođačima na terenu i da je u tom smislu formiran novi resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivrdi.

SRNA