230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Trebinju otvoren prvi "Art simpozijum Jahorina" (foto)

U galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju otvorena je izložba slika i skulptura iz zbirke međunarodnog Art simpozijuma pod nazivom "ART SIMPOZIJUM JAHORINA".

131030-art06

Na izložbi je predstavljeno oko 40 eksponata, u tehnikama akrilik, ulje na platnu i skulptura u drvetu, kamenu i terakoti.

Prema riječima osnivača i umjetničkog rukovodioca "ART simpozijuma Jahorina", Laza Savića Art simpozijum Jahorina je do sada okupio preko 270 umjetnika iz preko 20 država svijeta, u fundusu se nalazi preko 300 likovnih jedinica - slika, skulptura, grafika, a do danas je otvoreno blizu 60 izložbi širom RS i BiH, kao i na međunarodnoj umjetničkoj sceni.

Trebinjskoj publici su se predstaviti autori mahom iz Srbije, a ima ih i iz Bugarske, Makedonije, Rusije, BiH i Japana.

Cilj ove renomirane kulturne manifestacije jeste afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

Autori koji su izložiti svoje radove su: Ana Armuš, Ljiljana Blažeska, Đorđije Crnčević, Mirjana Savova, Momčilo Krković, Aleksej Jakušenko /Rusija/, Djula Hadik /Mađarska/, Kazunori Širaiši /Japan/, Pal Dečov, Fatima Dedić, Ljubomir Denković, Đorđe Arnaut, Zoran Jovanović, Mirjana Krstevska, Aleksandar Pribičević, Vadim Sokolov, Zvonko Tilić, Miroslava Trujkanović, Dragoslav Višekruna.

"Art simpozijum Jahorina" osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina.

Izložba je otvorena do 14. novembra.