230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U toku pripreme za gradnju vjetroparka kod Nevesinja

Na planini Trusini, kod Nevesinja, počeli su pripremni radovi na izgradnji prvog vjetroparka u RS planirane instalisane snage ekvivalentne potrošnji 27.000 domaćinstava, potvrdio je nosilac projekta, firma "Eol prvi" iz Nevesinja.

131108-vjetroelektrane

Zlatko Mandžuka, direktor tog preduzeća, izjavio je za "Nezavisne" da su započeli gradnju četiri kilometra internih puteva neophodnih za pristup specijalnih vozila za geotermička i geomehanička ispitivanja na lokacijama budućih vjetroturbina.
On kaže da su istovremeno započeli istražne bušotinske radove, koji podrazumijevaju ispitivanje sastava i kvaliteta zemljišta i kamena na kojima će iduće godine biti podizane vjetroturbine. Za taj posao, navodi, angažovana je firma "IRM - Bor" iz Zvornika.
"Pripremni poslovi odvijaće se do početka decembra kada će vremenski uslovi uticati na prekid građevinskih i istražnih radova, koji će, u drugoj fazi, biti nastavljeni krajem marta ili početkom aprila iduće godine", precizirao je Mandžuka.
Izrazio je očekivanje da će do sredine ovog mjeseca potpisati ugovor sa strateškim partnerom, jednom od renomiranih zapadnoevropskim kompanija, koji će obezbijediti sredstva za finansiranje projekta u iznosu do 150 miliona KM.
U opštini Nevesinje kratko su potvrdili da su počeli pripremni radovi na izgradnji vjetroparka na Trusini i da se taj energetski projekat odvija u skladu s izdatim saglasnostima, uključujući građevinsku dozvolu.
Vlada RS je u firmi "Eol prvi" u oktobru prošle godine dala koncesiju na 30 godina za izgradnju vjetroparka sa 17 turbina na Trusini ukupne instalisane snage od 51 megavat. Visina vjetroturbina biće 84 metra sa promjerom krilnog rotora od 112 metara, a ukupna godišnja proizvodnja struje u količini od 160.000 megavat-časova.
Vjetropark će godišnje proizvoditi 160.000 megavat-časova struje

Osnivači nevesinjske firme su beogradsko preduzeće "Omega plus" Zlatka Mandžuke sa 97 odsto vlasničkog udjela i opština Nevesinje sa tri procenta.
Mandžuka je izrazio uvjerenje da će u saradnji sa budućim strateškim partnerom uspjeti okončati izgradnju vjetroparka u utvrđenom roku iz koncesionog ugovora, odnosno do oktobra iduće godine.
Što se tiče isporuke proizvedene električne energije, u firmi "Eol prvi" kažu da postoje dvije mogućnosti - zaključenje ugovora sa "Elektroprivredom RS" uz obaveznu otkupnu cijenu ili prodaja na slobodnom tržištu uz državni podsticaj.
Napominju da će odluka o tome biti donesena po dolasku strateškog partnera, a da će ugovor o isporuci, u skladu s propisima u RS, biti potpisan tek po izgradnji vjetroparka.
U Strategiji razvoja energetike u RS do 2030. godine kao najperspektivnije područje za izgradnju vjetroelektrana navedena je upravo istočna Hercegovina, odnosno prostor od Kalinovika do Trebinja.
Teoretski iskoristiv potencijal za korištenje energije vjetra procijenjen je na 640 megavata i 1.200 gigavata godišnje proizvodnje struje. Stručnjaci ukazuju da iskoristiv potencijal zavisi od uslova na pojedinoj mikrolokaciji, poput pristupa i raspoloživosti infrastrukture, i mogućnostima prihvata struje u elektroenergetski sistem RS. (Nezavisne)