230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

POČELE DUČIĆEVE VEČERI POEZIJE 2013.

Ovogodišnje Dučićeve večeri poezije počele su simboličnim druženjem pjesnika i trebinjskih gimnazijalaca u Gimnaziji "Jovan Dučić", nakon čega je protekle noći tradicionalno održana Svečana akademiju u Dučićevu čast.

131109-duciceve04

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević uručio je sinoć Dučićevu nagradu ovogodišnjem laureatu Ranku Jovoviću, crnogorskom pjesniku.

„Ranko Jovović je ovo priznanje svojim stvaralaštvom zaslužio i od danas je dio elite koja je ostala iza Dučića, ali i dio grada i njegovih građana", rekao je Slavko Vučurević.

Vučurević je na Akademiji najavio i da će od sljedeće godine Dučićev dan biti održan u sklopu Dučićevih večeri poezije:

„Osjećamo da je to moguće, jer znamo šta nam je Dučić vraćajući se posljednji put u domovinu donio i darovao. Najveći broj turista, a ove godine bio je rekordan, ne propušta priliku da se popne na Crkvinu i malo odćuti nad Dučićevim kamenim odrom, pa onda da gradom krene i njegovim stazama. Uvjeren sam da ćemo spajanjem dvije manifestacije u jednu samo dobiti na kvalitetu i zamahu", rekao je Vučurević.

„Jovan Dučić je metafora velikog pjesnika i zato mi ova nagrada mnogo znači", rekao je dobitnik priznanja Ranko Jovović koji je održao kratku besjedu i pročitao jednu od svojih brojnih pjesama.

U kulturnom dijelu programa učestvovali su Nebojša Kundačina i Biljana Đurović, glumci Narodnog pozorišta iz Beograda, Dunja Simić (sopran), Ana Simanić (mecosopran) i Dunja Marković (klavir), hor "Banjalučanke", kao i gudački kvartet i studenti četvrte godine glume u klasi Jelene Trepetove-Kostić s Akademije umjetnosti Univeziteta u Banja Luci.

U Dučićevoj vječnoj kući, Hercegovačkoj Gračanici, danas će biti služena liturgija i pomen, nakon čega će u galerijskim prostorijama biti otovrena izložba "17 vijekova Milanskog edikta" na temu 200 godina rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Drugog dana Dučićevih večeri održaće se tradicionalno pjesničko veče s početkom u 20.00 časova u Domu kulture. (Grad Trebinje)