230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Boja krvi i ilovače niže nagrade

Na tek završenom međunarodnom festivalu, 6. REPASSAGE FESTU u Ubu (festival pobjedničkkih predstava državnih festivala zemalja bivše Jugoslavije) predstava Kulturne scene Male stvari - BOJA KRVI I ILOVAČE dobila je sljedeće nagrade:

131111-ilovaca1

NAGRADA ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU - JASMINA MLAĆO za ulogu Mikice i NAGRADU ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU - AMEL UGARAK za ulogu Zucija.

Podsjećamo: BOJA KRVI I ILOVACE rađena je u koprodukciji sa Teatrom FEDRA iz Bugojna i pored ovih nagrada apsolutni je pobjednik ovogodišnjeg 41. festivala BiH u Bugojnu, kao i dobitnik nagrada MRAVAC za tekst i najbolju predstavu u cjelini na 38. Festivalu autorske poetike u Mostaru.

131111-ilovaca01

Predstava govori o problemu poslijeratnog sindroma, a pošto je BiH u pitanju, nažalost, i njegovog produženog trajanja prouzrokovanog moralnom urušenosti društva i nepostojanju vrijednosnog sistema kao i o izbjegavanju društva da se suoči sa realnošću iz bliske nam prošlosti i problemima sadašnjosti. U najkraćem, BOJA KRVI I ILOVAČE progovara o onim podmuklim, unutrašnjim, skrivenim bolima i mukama pojedinca sveukupno oblikujući ih u scensku igru.

U predstavi igraju: Amel Ugarak, Jasmina Mlaćo, Vesna Đurić/Ana Rudakijević, Suad Velagić, Sanel Ugarak, Jusuf Hozić i Ermina Musić.

Nakon uspješne koprodukcijske predstave „Čekajući Marčela" iz 2010. godine (koja se još uvijek igra), Teatar Fedra Bugojno i Kulturna scena Male stvari Trebinje nastavili su međusobnu saradnju, ispostavilo se, novim uspješnim zajedničkim projektom predstavom „Boja krvi i ilovače" čiju je realizaciju finansijskom podrškom omogućila Američka ambasada u Sarajevu. Predstava je rađena prema predhodno nagrađivanom tekstu Vahida Durakovića, a u režiji Željka Miloševića. Praizvedba ovog komada upriličena je 01. septembra 2012. u Bugojnu, a potom i Trebinju poslije čega je nastavila svoj put po gradovima BiH i Srbije, a planirana su i gostovanja u Hrvatskoj.