230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Održana svečana sjednica povodom oslobođenja Trebinja u I Svjetskom ratu

Svečanom sjednicom u Skupštini grada Trebinje danas je obilježen 13. novembar, Dan oslobođenja Trebinja u I Svjetskom ratu.

131113-sjednica Svečanoj sjednici prisustvovali su predstavnici grada: gradonačelnik Trebinja, Slavko Vučurević, zamjenik gradonačelnika, Neđo Ćebedžija, predsjednik Skupštine Grada, Slobodan Prtilo, potpredsjednik Skupštine Grada, Milka Butulija, odbornici, te brojne zvanice i gosti.

Ovom prilikom gradonačelnik Trebinja obratio se prisutnima kratkim govorom u kome je podsjetio na sva stradanja trebinjskih žitelja i boraca u I Svjetskom ratu i na važnost današnjeg simboličnog obilježavanja oslobođenja Trebinja.

Vučurević je danas po prvi put iznio do sada skoro nepoznate istorijske činjenice o oslobođenju Trebinja. On je rekao da se do sada vjerovalo da je u I Svjetskom ratu Trebinje bilo oslobođeno od strane 29. divizije. Međutim, zahvaljujući pukovniku i doktoru istorijskih nauka, Petru Opačiću, imamo nova saznanja da je Trebinje oslobođeno od strane Trećeg bataljona 14. pješadijskog puka Timočke divizije.

Nakon svečane sjednice, predstavnici Gradske uprave položili su cvijeće na spomenike trebinjskim borcima i to na više lokacija. Gradonačelnik, predsjednik i potpredsjednik Skupštine grada cvijeće su položili na spomenik palim borcima u I Svjetskom ratu na Trgu slobode.