230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Ko uništava istorijske spomenike?

Na području Istočne Hercegovine uočeni su vandalski napadi na kulturno-istorijsko naslijeđe i spomenike.

131116-stecci1

Prema prijavama koje su pristigle u Gradsku upravu, Trebinje radi se o srednjovjekovnim nekropolama koje uživaju zakonsku zaštitu, a na kojima se primjećuje pojava markiranja ćiriličnih natpisa crnom farbom.
Crna farba se unosi u ureze glijeta u natpisima i na taj način se unosi agresivno hemijsko sredstsvo u spomenike. Pored upotrebe farbe, uočeni su i tragovi upotrebe čelične četke na spomenicima, čime se na nečuven način oštećuju stari spomenici.
Ova pojava zapažena je na brojnim nekropolama poput Radmilović Dubrave kod Bileće, nekropoloma u Dabru, području Nevesinja, Ljubinja, Gacka. Markiranjem natpisa ometaju se dalja naučna ispitivanja ovih natpisa kao i njihova stručna prezentacija. Nedavno su oštećeni i natpisi na području opštine Neum (G. Hrasno), kao i na lokalitetu Pod Dubom u selu Ubosko u Ljubinju. Nekropola Pod Dubom uživa zakonsku zaštitu.
Molimo javnost i građanstvo Istočne Hercegovine da ukoliko uoče vandalističke napade na spomenike kulture prijave nadležnim organima.
Apelujemo na Zavod za zaštitu spomenika Republike Srpske da ispita sve slučajeve uništavanja spomenika i kulturno-istorijskog naslijeđa na području Istočne Hercegovine.
GRAD TREBINjE