230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Sigurna kuća jedino rješenje za nasilje u porodici

Na području istočne Hercegovine u toku ove godine evidentirana su 43 slučaja nasilja u porodici, što je četiri puta više u odnosu na prije 10 godina.

101229-stop-nasilju

 

U Centru javne bezbjednosti /CJB/ Trebinje Srni je potvrđeno da su žrtve uglavnom žene, te da su u najvećem broju slučajeva počinioci nasilja Trebinjci, dok u opštinama Berkovići, LJubinje i Istočni Mostar nije evidentirano nijedno ovakvo krivično djelo.
U Trebinju su evidentirana 23 slučaja nasilja u porodici, u Gacku 10 i po pet u Nevesinju i Bileći, a u Hercegovini je ove godine prvi put prijavljeno da je žena nanijela tjelesne povrede suprugu.
U policiji navode da među nasilnicima ima i visokoobrazovanih muškaraca i da se porodična nasilja događaju i u gradskim i seoskim sredinama, te da žrtve nasilnike prijavljuju uglavnom nakon višemjesečnog ili višegodišnjeg maltretiranja.
U trebinjskom Udruženju za pomoć djeci i ženama žrtvama nasilja "Ženski centar" ističu da sve više žena traži zaštitu, ali da su, za razliku od ranijih godina, počeli dolaziti i muškarci.
Pravnik u ovom udruženju Slavko Šanjević istakao je da i nakon otkrivanja slučaja nasilnici ne ostavljaju žrtvu na miru, te da je ova organizacija uputila sudovima veliki broj prijedloga da se nasilnicima zabrani prilaz žrtvama na 50 ili 100 metara, kao i da je sud bio efikasan, odnosno da je u kratkom vremenu doneseno na desetine zabrana.
On smatra da je sigurna kuća, koja je odavno planirana u Hercegovini, jedino rješenje, napominjući da su se nekoliko puta "Ženskom centru" obraćale i žene iz Srbije i Federacije BiH koje su se raspitivale za sigurnu kuću da bi se zaštitile od nasilnih muževa.
SRNA