230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Trebinju obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Danas se u svijetu obilježava Međunarodni Dan osoba sa invaliditetom, ustanovljen od strane Generalne skupštine UN-a još davne 1982. godine.

131203-mijat2

Obilježavanje 3. decembra ima za cilj da promoviše razumijevanje problema osoba sa invaliditetom i mobilizuje podršku za ovu vrstu populacije. Teži se podizanju svijesti o svim problemima sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom i njihovo integrisanje u sve aspekte života.

Okruglim stolom na temu Kvalitet života osoba sa invaliditetom u gradu Trebinju na kome su učestvovali predstavnici Udruženja roditelja, djece i omladine sa posebnim potrebama "Sunce nam je zajedničko", predstavnici Centra za socijalni rad, čelnici grada Trebinja, kao i gradonačelnik Slavko Vučurević, obilježen je 3. decembar Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. I ovom prilikom ukazano je na mnogobrojne probleme sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom u našem gradu.

Najveći problem osoba sa invaliditetom je što jako teško dolaze do zaposlenja, a velika je nesreća što na radnim mjestima koja su svugdje u svijetu i zakonski predviđena za invalide rade potpuno zdravi ljudi. Primjer administracije grada Trebinja u kojoj su zaposlene osobe sa invaliditetom trebalo bi da slijede i ostala javna, ali i privatna preduzeća. 

131203-mijat1

Projekat: "Zapošljavanje - najbolji način zbrinjavanja i socijalnog uključivanja i za korisnike i za društvo", koij provodi Udruženje roditelja, djece i omladine sa posebnim potrebama "Sunce nam je zajedničko" je jedan od načina da osobe sa invaliditetom dođu do zaposlenja, ali ne bi trebao biti i jedini istakao je predsjednik ovog Udruženja Mijat Šarović.