230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Čičković: Trebinje prednjači po broju slučajeva nasilja nad ženama

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1,700 organizacija u preko 100 država svijeta.

131205-nasilje1

Aktivistkinje Ženskog centra su danas na Trgu slobode u Trebinju organizovale uličnu akciju na kojoj su dijelile promotivni materijal u svrhu promovisanja kampanje Potpisujem.org.

Osnovni cilj projekta je doprinos uspostavljanju sveobuhvatnih zakonskih rješenja i politika za zaštitu žena od nasilja na Zapadnom Balkanu, kao uslova za dostizanje demokratije, ispunjenje ljudskih prava, socijalno uključivanje i usklađivanje sa evropskim vrijednostima.

"Tokom 2013. godine, putem SOS linije - broja 1264, ličnim dolaskom ili preko e-mail-a, prijavljeno je 89 slučajeva nasilja u porodici. Od toga je veliki broj prijavljenih povratnika u izvršenju nasilja u porodici. Prema istraživanju o rasprostranjenosti i pojavnosti nasilja u porodici na nivou RS, koje će biti završeno do kraja tekuće godine, Trebinje prednjači po broju zabilježenih slučajeva nasilja u porodici. Ovom kampanjom takođe želimo ukazati na sudsku praksu, koja je blaga u vezi sa slučajevima nasilja nad ženama, što i rezultira većim brojem povratnika u izvršenju ovog krivičnog djela" istakla je Ljiljana Čičković direktorica Ženskog centra Trebinje.

Ulične akcije su sprovedene na području cijele istočne Hercegovine.

131205-nasilje2

131205-nasilje3

Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Kampanja "16 dana" obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

  • 25. novembar- Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
  • 1. decembar-Svjetski dan borbe protiv AIDS-a
  • 3. decembar Međunarodni dan osoba sa invaliditetima
  • 6. decembar-Godišnjica Montrealskog masakra
  • 10. decembar -Međunarodni dan ljudskih prava

Nasilje u porodici u Bosni i Hercegovini

Prema istraživanju o rasprostranjenosti i pojavnosti nasilja prema ženama i nasilja u porodici u Bosni i Hercegovini provedenom na master uzorku od 5.000 domaćinstava, 47,2% žena u Bosni i Hercegovini - 47,2% žena u Federaciji BiH i 47,3% žena u Republici Srpskoj su doživjele barem jedan od oblika nasilja nakon što su navršile 15 godina života. U periodu od 12 mjeseci prije provođenja istraživanja, neki oblik nasilja je doživjelo 11,9% žena u Bosni i Hercegovini - 12,7% žena u Federaciji BiH i 10,6% žena u Republici Srpskoj.

Rezultati istraživanja ukazuju da je psihičko nasilje najrasprostranjeniji oblik nasilja prema ženama u Bosni i Hercegovini. 41,9% žena u BiH su doživjele ovaj oblik nasilja tokom života, a 10,8% žena BiH u posljednjih godinu dana.. Iza psihičkog nasilja slijedi fizičko nasilje, kojeg je doživjelo 24,3% žena u BiH tokom svog života, a 2,4% žena u posljednjih godinu dana. Seksualno nasilje doživjelo je 6% žena u BiH tokom svog života, i 1,3% žena u BiH u posljednjih godinu dana.

Kampanja 2013 godine promoviše Konvenciju Savjeta Evrope protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici, kao sveobuhvatni dokument koji teži da promijeni način razmišljanja i poziva cijelo društvo na promjenu stavova. Nova Konvencija protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici čuva živote i smanjuje ljudsku patnju.

Kampanju vode nevladine organizacije koje se rade na sprečavanju i suzbijanju nasilja prema ženama u 6 država regiona (Srbija, BiH, Makedonija, Hrvatska, Slovenija i Austrija). Najveći dio aktivnosti volonterski obavljaju partnerske organizacije, uz podršku skoro 200 organizacija iz regiona.