230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Hercegovačke planine u funkciji turizma

I sama pomisao da bismo u jednom danu mogli planinariti, a onda se i okupati na moru i više je nego primamljiva, međutim, zahvaljujući Trebinjcu Siniši Kuniću Sindi nije i nemoguća.

131209-sinda3

Naime, ovaj ljubitelj prirode, koji se planinarenjem bavi od sedme godine, uspio je da mu nekadašnji hobi postane i profesija tako što je postao planinarski vodič turistima željnim neobičnih izazova vezanih za planinu.
Do planinarskog vodiča u takozvanom outdoor turizmu dovela ga je, kako kaže, prevelika ljubav prema prirodi.
Veza sa prirodom: Za prirodu je toliko vezan da ga je nakon saobraćajne nezgode, u kojoj je povrijedio dva pršljena i nakon nje morao dugo ležati, krepkim održalo maštanje o šumi i sjećanje na planinarenje.
"Sve je krenulo nakon moje misije u Iraku, gdje sam bio više od dvije godine i svom znanju o planinarenju pridodao i iskustva iz pustinje", priča Kunić.
On je nakon povratka u Trebinje preko NVO Centar za razvoj Hercegovine i italijanske organizacije OXFAM odradio i petnaestodnevni kurs planinarskog vodiča.

131209-sinda

U želji da uozbilji i zaokruži svoj posao, Kunić je sa prijateljem iz Stoca Zlatkom Papcem, koji je i vlasnik mostarske Turističke organizacije "Lasta Travel", osnovao Udruženje "Walk with me". Ovo udruženje bazirano je na ekologiji, očuvanju prirodnog nasljeđa i turizmu te vrste.

131209-sinda1

131209-sinda2
Udruženje "Walk with me" trenutno radi na osposobljavanju dvije staze za pješačenje i planinarenje na Bijeloj gori, u crnogorskom pograničnom pojasu, gdje će biti urađeni i signalizacija i eko-toaleti.
Sredstva za ovaj poduhvat, koji se realizuje u saradnji sa Centrom za razvoj Hercegovine i Turističkom organizacijom "Lasta Travel", obezbijedio je USAID. (Nezavisne/Lokoportal/foto: Walkwithme.ba)