230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Promocija vodiča za poboljšanje energetske efikasnosti u javnoj rasvjeti

Za opštine i gradove u istočnoj Hercegovini, danas je Poslovni inkubator u Trebinju bio domaćin promocije Vodiča za lokalne samouprave za poboljšanje energetske efikasnosti u javnoj rasvjeti.

131209-led1

Projekat "Konsultacije za energetsku efikasnost u BiH" kojeg implementira GFA Consulting Group, razvio je alat/softver za podršku u donošenju odluka vezanih za javnu rasvjetu u opštinama i gradovina
Naime, radi se o kompletnom vodiču o odabiru tehnologija i finansijskoj izvodljivosti koji uključuje i Excel alat na CD-u, tako da je nakon unosa vlastitih podataka moguće vidjeti postignuti napredak.
Također, treba napomenuti da je u sklopu ovog događaja prezentovan i štampani vodič u kome su date sve potrebne tehničko – ekonomske informacije kao podrška Excel alatu.

131209-led2

 

Kako je istakao lider tima za energetsku efikasnost u BiH Brian Schjertzer, pomoću ovog vodiča, opštine  i gradovi mogu ostvariti nezavisnu podršku u obliku rješenja i odluka sa aspekta poboljšanja javne rasvjete. Kao takav, alat je prihvatljiv za sve lokalne vlasti. 

Svaka opština je dobila po dva primjerka vodiča i besplatnog sosftvera, a u drugom dijelu promocije održan je mini kurs: „Kako koristiti vodič?"

Projekat "Konsultacije za energetsku efikasnost u BiH" sprovodi GFA Consulting Group GIZ, uz podršku Saveza opština i gradova Federacije BiH i Republike Srpske kao i partnerskih opština u projektu. 

Promociji su prisustvovali predstavnici hercegovačkih opština, grada Trebinja, te predstavnici Saveza opština i gradova FBiH i RS.