230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Legendarna Riblja Čorba na 5. Trebinjskoj gitarijadi

Velika nam je čast, ispred organizacije petog, jubilarnog izdanja Trebinjske gitarijade "Mostok" da predstavimo tzv. "hedlajnera" ovogodišnjeg izdanja - legendarni beogradski bend Riblju Čorbu.

170622 чорба
Riblja Čorba će nastupiti na otvorenoj sceni Doma mladih u okviru revijalnog dana, u nedelju, 30. jula, a čast da otvore veče imaće trebinjski rok veterani "Krugovi u žitu".
Prva noć, subota 29. jul, tradicionalno će obuhvatiti bendove u procesu afirmacije, kao i neka veća imena, o čemu ćemo obavijestiti javnost u dogledno vrijeme.

O Ribljoj Čorbi moglo bi se pisati danima, a već i postoji nemali broj knjiga, što članova benda, što vodećih rok kritičara iz ex SFRJ. Stadionski koncerti, horsko pjevanje publike, 19 studijskih albuma, skoro 40 godina rada benda i ogroman broj pjesama koje poznaje publika od 7 do 77 godina ih kvalifikuju za najveći srpski bend ikada.

Za one koji ne znaju, Riblja Čorba je beogradska grupa, nastala 15. avgusta 1978. godine u legendarnom beogradskom restoranu "Šumatovac". Osnovali su je Borislav Bora Đorđević, basista Miša Aleksić, bubnjar Vicko Milatović i pokojni gitarista Rajko Kojić. Nakon nekoliko i više nego uspješnih nastupa, u decembru iste godine izlazi prvi singl benda, sa pjesmama "Lutka sa naslovne strane" i "On i njegov BMW". Na omotu se prvi put pojavljuje riblja kost umjesto slova i u imenu benda, što postaje njihov zaštitni znak sve do danas. Singlica se prodaje u veličanstvenom tiražu od 60 000 kopija i izbija na prvo mjesto svih top lista.
Početkom 1979. godine grupi se pridružuje još jedan velikan jugoslovenskog roka, Momčilo Bajagić - Bajaga, tada srednjoškolac. U septembru iste godine, nakon legendarnog koncerta na Tašmajdanu, kada je 10 000 ljudi horski pjevalo pjesme sa albuma koji još nije zvanično ni izašao, konačno izlazi album prvenac, pod nazivom "Kost u grlu", koji nosi neke od hitova koji nesmanjenim žarom žive i danas, kao što su "Ostani đubre do kraja", "Rokenrol za kućni savet", "Egoista", "Ja sam još ona ista budala" i druge.
Nakon kraće pauze, prekidane većim koncertima, od kojih je možda najzanimljiviji koncert u hali "Pionir" na dočeku nove godine, zajedno sa "Atomskim skloništem", pod nazivom "Atomska Čorba", 1981. godine izlazi drugi studijski album pod nazivom "Pokvarena mašta i prljave strasti", koji opet donosi neke pjesme koje su ušle u istoriju rokenrola ovih prostora, poput "Nemoj srećo, nemoj danas", "Evo ti za taksi", "Dva dinara, druže", "Ostaću slobodan" i druge. Album je prodat u 200 000 kopija, a Čorba polako zauzima svoje mjesto među najvećim bendovima ovih prostora. Nakon toga, bend kreće na turneju po SFRJ, a krajem godine svjetlost dana ugledalo je i treće studijsko izdanje "Mrtva priroda", prodata u rekordnih 470 000 kopija. I tu počinju problemi, koji će opet nekako postati zaštitni znak benda. Pismo jednog čitaoca „Ilustrovane Politike“ iniciralo je zahtev SUBNOR-a skopske opštine Karpoš, da se, zbog stihova „za ideale ginu budale“ i „kreteni dižu bune i ginu“ iz pesme „Na zapadu ništa novo“ – koji „vrijeđaju tekovine NOB-a“ –zabrani album „Mrtva priroda“, do tada prodat u 330 hiljada kopija. Pokrenuta je najveća afera u istoriji roka na prostorima bivše Jugoslavije. Afera je okončana tek kad je iza grupe stao i sam predsjednik boračke organizacije.
Grupa kreće na veliku jugoslovensku turneju pod nazivom "Od Čačka do Beograda - ko preživi, pričaće" gdje ih je vidjelo preko 170 000 ljudi.
U maju 1983. izlazi i četvrto studijsko izdanjepod nazivom "Buvlja pijaca" koji donosi određene promjene u zvuku i tematici, a kuriozitet je da je album korišten kao "soundtrack" za čuveni fim "Tesna koža".
Prati ga izdanje "Muzičari koji piju", sa kojeg je problematično čak 3 pjesme„Minut ćutanja“, „Nemoj da kažeš mome dečku“ i „Mangupi vam kvare dete“. Komitet za kulturu Hrvatske proglasio je ploču za šund, što je značilo da će ona biti posebno oporezovana. To je podiglo cenu albuma za trideset odsto. Album se nije mogao kupiti u prodavnicama koje nisu htjele da prodaju oporezovana izdanja. Nije ga bilo ni u prodavnicima ploča u Istri i Dalmaciji. To se sve drastično odrazilo na prodaju, tako da se prodalo svega 102 hiljade kopija. I pored svega toga, album je bio najprodavaniji te godine u domenu roka.
1984. godina donosi i najveću promjenu u dotadašnjem radu benda, Momčilo Bajagić i Rajko Kojić nisu više članovi benda. Zamijenjuju ih Vidoja Božinović Džindžer i Nikola Čuturilo - Čutura. Ta postava iznosi šesti studijski album, pod nazivom "Istina", koji opet premašuje brojku od 100 000 prodatih kopija, a na njemu se, između ostalih, nalazi i po mnogima najveća pjesma jugoslovenskog rokenrola - "Pogledaj dom svoj, anđele". Slijede albumi "Osmi nervni slom", "Ujed za dušu", "Priča o ljubavi obično ugnjavi", "Koza nostra"i "Labudova pesma", koji donose opet sijaset vanvremenskih pjesama ("Gde si u ovom glupom hotelu", Kada padne noć (Upomoć), "Amsterdam", "Kad sam bio mlad"...), jednu promjenu u postavi (iz benda izlazi Čutura, a ulazi Zoran Ilić - Ilke), ali i najavu prestanka rada benda, koja se, na svu sreću, nikada nije dogodila, jer su Bora i ekipa odlučili da praše "dok god mogu da stoje na nogama).
Tu počinje novi period "Čorbe", praćen albumima "Zbogom Srbijo", "Ostalo je ćutanje", "Nojeva barka", "Ovde", "Trilogija, "Minut sa njom" i "Uzbuna". Na "Ostalo je ćutanje" grupi se pridružuje Vlada Barjaktarević na klavijaturama, a na albumu "Ovde" mijenja ga Nikola Zorić koji je i danas u Ribljoj Čorbi.

Ogranizator Trebinjske gitarijade - Mostock