230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

KC Trebinje: Projekcija filma "Božanski poredak" i rasprava o pravima žena u BiH

Nakon zapaženog uspjeha u evropskim kinima i brojnih nagrada na filmskim festivalima, popularni švajcarski film „Božanski poredak“ (The Divine Order) biće prikazan publici u Trebinju u četvrtak, 8. marta 2018. godine u 18:00 časova u Kulturnom centru Trebinje.

180306 Bozanski poredak

Film se prikazuje povodom obilježavanja 70. godišnjice Opšte deklaracije o ljudskim pravima, a nakon projekcije slijedi panel diskusija o pravima žena u Bosni i Hercegovini, sa fokusom na učešće žena u politici, ekonomiji i javnom životu.

Prikazivanje „Božanskog poretka“ dio je Filmske turneje o ljudskim pravima koju zajednički organizuju Međunarodni filmski festival i Forum za ljudska prava (FIFDH) iz Ženeve, Savezno ministarstvo vanjskih poslova Švajcarske i Kancelarija visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR). Projekcijom u Trebinju, Ambasada Švajcarske u Bosni i Hercegovini pridružuje se obilježavanju 70. godišnjice Opšte deklaracije o ljudskim pravima.

Film će predstaviti Andrea Rauber Saxer, ambasadorica Švajcarske u BiH, a nakon projekcije biće organizovana panel diskusija o pravima žena u Bosni i Hercegovini, sa fokusom na učešće žena u politici, ekonomiji i javnom životu. Panelisti/ce na diskusiji su:

• Andrea Rauber Saxer, ambasadorica Švajcarske u BiH
• Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja
• Zorica Tasovac, uspješna privrednica iz Trebinja
• Ljiljana Čičković, direktorica NVO Ženski centar, Trebinje
• Moderatorica: Slađana Skočajić, Trebinje

Ulaz na projekciju je slobodan – zainteresovani mogu preuzeti besplatne karte na blagajni Kulturnog centra u Trebinju. Nakon filma i panel diskusije biće organizovan koktel prijem za posjetioce u galeriji na prvom spratu Kulturnog centra.

O filmu “Božanski poredak”
Režiserka Petra Volpe, švajcarsko-njemačka produkcija, 2017, trajanje 96 minuta
1971: Nora je mlada domaćica i majka koja živi u neobičnom malom selu sa suprugom i njihovim sinovima. Švajcarska ruralna područja su netaknuta velikim društvenim potresima koji su počeli 1968. godine. Ni Norin život se nije promjenio; ona je mirna osoba koju svi vole sve dok ne počne javno da se bori za pravo glasa žena, o čemu muškarci trebaju glasati 7. februara 1971. godine.