230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Dobrovoljni davaoci krvi najveće bogatstvo Trebinja - Svečano obilježen Svjetski dan dobrovoljnog davalaštva krvi

 Društvo dobrovoljnih davalaca krvi Grada Trebinja koje broji 22 aktiva danas je nizom edukativnih i informativnih manifestacija kao i akcijama dobrovoljnog darivanja krvi obilježilo 14. jun Svjetski dan dobrovoljnog davalaštva krvi pod geslom "Daruj život - daruj krv".

180614 sarenac

Tim povodom u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje odžana je svečana akademija na kojoj su o važnosti dobrovoljnog darivanja krvi govorili primarijus dr Dragan Šarenac, načelnik Zavoda za transfuzijsku medicinu grada Trebinje, gospodin Dragomir Ćurić, predsjednik Društva dobrovoljnih davalaca krvi Grada Trebinja, gradonačelnik Trebinja, gospodin Luka Petrović i gospodin Branislav Špuran, čovjek koji je krv darovao sto puta. 

Od 7. marta 1966. godine kada je u trebinjskoj službi za transfuziju koju je osnovala velika Persida Kočišević koju s pravom nazivaju majkom davalaštva krvi u našem gradu do danas nijedan pacijent nije izgubio život zbog nedostatka krvi. Grad Trebinje ima impozantan broj dobrovoljnih davalaca krvi, 4.5 odsto u odnosu na broj stanovnika.

Grad Trebinje je po riječima njegovog gradonačelnika gospodina Petrovića odavno prepoznao vrijednost i važnost dobrovoljnog darivanja krvi i od aktuelne vlasti ima i imaće neophodnu podršku On je svim dobrovoljnim davaocima krvi čestitao Svjetski dan dobrovoljnog davalaštva krvi i u narednom periodu obećao veća budžetska izdvajanja za Društvo dobrovoljnih davalaca krvi grada Trebinja.

"Cilj Svjetskog dana davalaca krvi je podizanje nivoa svijesti o potrebi za bezbjednom krvi i produktima krvi. Danas je prilika da izrazim zahvalnost u ime brojnih života koji su spašeni zahvaljujući velikoj porodici humanih ljudi. Društvo dobrovoljnih davalaca krvi Trebinje je najhumaniji i najbolji ambasador ovoga grada. Za pedeset i dvije godine postojanja uspostavili su brojne mostove saradnje sa velikim brojem gradova i stekli neraskidiva prijateljstva za cijeli život. Nadam se da ćemo i ubuduće imati rezultate koji će biti na ponos svih nas", istakao je Šarenac.

180614 sarenac1

Na današnjoj svečanoj akademiji uručene su prigodne zahvalnice za trideset i dva Trebinjca koji su tečnost koja život znači darovali pedeset, šezdeset, sedamdeset i više puta, dok su posthumne plakete dodijeljene Branku Paranosu i Milošu Valentiću.

Specijalno priznanje, plaketa " ZLATNA STOTKA" uručena je Branislavu Špuranu, koji odavno u gradu na Trebišnjici slovi za sinonim dobrovoljnog davalaštva krvi.

 180614 spuran

"Čast mi je što se nalazim u društvu 32 čovjeka koji su toliko mnogo puta darovali krv. Radi se o više od hiljadu darivanja ili 700 litara krvi. Mi danas dajemo zavjet da ćemo razvijati i umnožavati veliku porodicu društva dobrovoljnih davalaca krvi", rekao je Špuran i dodao "Naši sugrađani mogu da budu spokojni kada su u pitanju rezerve krvi".

U umjetničkom dijelu akademije nastupili su: mješoviti hor "Tribunia" pod upravom Stojanke Gudelj, vokalni solista Marija Ninković uz klavirsku pratnju profesora Boba Vučura, te učenici Srednje muzičke škole iz našeg grada.