230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Izložba: “3.6 x 10^22”, Hiperinflacija i princip neodređenosti u ekonomiji

U petak 30. novembra u 19 časova u Kulturnom centru u Trebinju biće otvorena izložba radova “3.6 x 10^22” , Hiperinflacija i princip neodređenosti u ekonomiji autora Mladena Bundala.

181127 felne

Interdisciplinarni projekat umjetničkog istraživanja, koji ispituje fenomen hiperinflacije kao kulturni proces i psihološki događaj ekonomske nesigurnosti. 3.6 x 10^22 predstavlja ukupnu stopu gubitka vrijednosti dinara u 24 mjeseca jugoslovenske hiperinflacije. U tom smislu, slučaj jugoslovenske hiperinflacije (1992-94) se koristi kao polazni izazov istraživanja. Prolazak kroz, te susret sa jugoslovenskom hiperinflacijom se, u slučaju ove izložbe, prostorno transponuju u formama ilustrovanih matematičkih problema i socijalne istorije, kao i vizuelnom razmontiravanju novčanica. 

Iz problema shvatanja prostora vrijednosti unutar jedne hiperinflacije, istraživanje se dalje razvija kroz dodatna dve klastera radova. Jedan se tiče fenomenologije opšteg osjećaja neodređenosti ekonomije i problema lociranja i reprezentacije vrijednosti, a čine ga tekstualni statement-i, video radovi, murali i jedna nova valuta ekonomske neodređenosti. Drugi klaster okuplja video i film instalacije, kao određene vremenske deklinacije same jugoslovenske hiperinflacije, koje se bave aktuelnim odlivom stanovništva iz Bosne i Hercegovine, kao reakcije na nikad oporavljenu poslijeratnu ekonomiju. 

Mladen Bundalo, multimedijalni umjetnik, rođen i odrastao u Prijedoru, likovnu akademiju završio je u Banjaluci, magistarski studij u Brnu, Češka, a trenutno živi u Belgiji.