230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Forenzika i u Trebinju

Trebinje, 04.03.2011.  Međunarodna komisija za nestala lica predstavila je u Trebinju novi sistem upravljanja bazom forenzičkih podataka ICMP-a pomoću kojeg se na lakši i brži način mogu dobiti informacije o nestalima.

110304-forensics

Baza sadrži sve informacije o izviđanju lokacija, iskopavanjima, ekshumaciji posmrtnih ostataka i dokaza, podatke o nestalim licima, liste srodnika, popis ekshumiranih ostataka, o antropološkoj obradi posmrtnih ostataka, procesima koji se odvijaju u DNK laboratorijima, DNK profilima, podudaranju DNK iz profila kostiju sa uzorcima dobijenim od članova porodice i izradi izvještaja o podudaranju.

Šefa odjeljenja za koordinaciju identifikacija pri Međunarodnoj komisiji za nestala lica Edin Hadžijašaragić rekao je da porodice nestalih sada mogu dobiti sve informacije o procesu traženja i identifikacije njihovih najbližih.

"Smatram da će novi internet servis biti od velike koristi za sve što porodice nestalih interesuje u vezi sa procesom traženja njihovih najbližih. Oni će moći da pristupe podacima o nestaloj osobi, te da vide da li je osoba prijavljena u bazu podataka, da li je prikupljen dovoljan broj krvnih uzoraka, te da li je do sada nešto pronađeno", rekao je Hadžijašaragić.

Od početka rada Komisije na prostoru bivše Jugoslavije potvrđen je identitet više od 15 500 nestalih lica.