230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Goran Cerovina, izvršni direktor Nelt BiH - Naša ključna prednost je odlična regionalna povezanost

Prošlogodišnje poslovanje kompanije Nelt BiH obilježilo je nekoliko značajnih poslovnih priznanja, kao i investicija od 4 mil EUR u otvaranje novog skladišnog prostora u Istočnom Sarajevu. Takođe, od ove godine Nelt je i novi distributer proizvoda Mladegs Pak za tržište BiH.

200116 GORAN CEROVINA

Kako za eKapiju ističe Goran Cerovina, izvršni direktor Nelta BiH, 2019. godinu završavaju sa pozitivnim poslovnim rezultatima, dok u narednom periodu planiraju jačanje nekoliko svojih servisa kao i približavanje integraciji logističkih usluga.

eKapija: Kako ocjenjujete prošlogodišnja poslovna ostvarenja, te koji su planovi Nelt BiH za 2020. godinu?

- Kompanija Nelt će i ovu godinu sa projektovanim prihodima od 110 mil EUR završiti vrlo uspješno, te shodno tim rezultatima predviđamo rast i za 2020. godinu. Inače, u protekle dvije godine rast prihoda naše kompanije je iznosio 28%, tako da možemo govoriti o stabilnom rastu i povećanju obima posla.

U dijelu distributivnih operacija vidimo prostor kroz rast kategorija u kojima smo već prisutni, kao i značajnije učešće na tržištu brendova koje zastupamo.

Takođe, velika su očekivanja i od razvoja logističkih operacija, odnosno razvoja pojedinačnih servisa carinjenja i špedicije, usluga transporta i skladištenja, te ponude integralne logističke usluge, što je dio naših dugoročnih ciljeva.

eKapija: Nedavno ste otvorili novu skladišnu halu u Istočnom Sarajevu. Na koji način smatrate da će se uložena investicija isplatiti?

- U otvaranje nove skladišne hale utrošeno je 4 mil EUR, a završetkom ovog objekta infrastrukturu kompanije u Bosni i Hercegovini sada čini 3.400 m2 kancelarijskog i više od 11.000 m2 skladišnog prostora u ambijentalnom, hlađenom i smrznutom režimu. U novo skladište uvedena je najsavremenija tehnologija, softveri i standardi za upravljanje logističkim procesima koji će uveliko unaprijediti i našu uslugu ka klijentima.

Ova investicija u nove kapacitete rezultat je organskog rasta kompanije i potreba tržišta i naših klijenata i to je bio logičan potez u razvoju našeg poslovanja.

eKapija: Koliko ste zadovoljni razvojem vaših centara u Banjaluci i Bijeljini? Možemo li očekivati otvaranje novih centara u BiH?

- U narednom periodu ne planiramo otvaranja novih regionalnih distributivih centara. Geografski gledano, sa trenutnim rasporedom u BiH, našim centrima u Istočnom Sarajevu, Banjaluci, Bijeljini, te Bihaću i Mostaru u prilici smo brzo i kvalitetno pružiti krajnju uslugu svim našim klijentima.

 eKapija: Gdje vidite budućnost kada su u pitanju razvoj transporta i logistike u BiH? Koji su najveći izazovi sa kojima se susrećete u svakodnevnom radu?

- Budućnost našeg sektora vidim u procesu pružanja efikasne, sigurne, integrisane usluge svakom klijentu. Jedna od ključnih prednosti Nelta je odlična regionalna povezanost na cijelom Zapadnom Balkanu, te veze sa lukama i najznačajnijim globalnim transportnim operaterima.

Najveći izazovi sa kojima se naša industrija susreće su svakako kvalitetan kadar, na čemu mi kao kompanija ulažemo dosta truda, ne samo kroz proces zapošljavanja, već i kontiuiranog obrazovanja i ulaganja u naše zaposlenike.

eKapija: Kompanija Nelt raste i razvija se svake godine, zbog čega ste dobili i nagradu "Biznis godine" na Sarajevo Business Forumu. Šta su po Vašem mišljenju osnovne komponete uspješnog vođenja biznisa i napretka?

- Posvećenost klijentu i posvećenost našem radniku je strategija koja je, gledajući unazad, donijela odlične rezultate i smjestila kompaniju Nelt u sam vrh distributivne i logističke industrije u BiH.

U našem svakodnevnom poslovanju primjenjujujemo savremene tehnologije te i na taj način poboljšavamo našu uslugu. To su neke od stvari na koje sam kao direktor kompanije Nelt vrlo ponosan i mislim da su sve navedeno faktori koji utiču na uspješno vođenje biznisa, te sve izraženiju regionalnu prepoznatljivost i afirmaciju.

eKapija: Nelt BiH dio je velike regionalne Neltove porodice. Koliko je teško u BiH razvijati regionalni brend i opravdati ukazano povjerenje?

- Kompanija Nelt u BiH je dio jednog od najuspješnijih poslovnih sistema u regionu, Nelt Grupa, koja danas zapošljava 4.000 ljudi u 15 kompanija, na 11 tržišta u Jugoistočnoj Evropi i Africi je konsolidovano završila 2019. sa preko 950 mil EUR prometa.

Razvijanje globalnog poslovnog brenda na lokalnom tržištu može biti izazov u kontekstu pridržavanja svih korporativnih normi koje se poštuju unutar grupacije, prije svega zbog činjenice da svako lokalno tržište ima i svoje specifičnosti.

Drago mi je da sam višegodišnji zaposlenik ove grupacije, te sam u toku svoje poslovne karijere obavljao različite funkcije unutar naše kompanije, pa slobodno mogu reći da od samih početaka Nelt u Bosni i Hercegovini vrlo uspješno prenosi i razvija vrijednosti grupacije, što je u konačnici dovelo i do sjajnih poslovnih rezultata. (Izvor: Ekapija)