230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Razvoj energetike u RS: Do 2030. planirane investicije od 11,5 milijardi KM

Energetika predstavlja strateški sektor koji u narednom periodu uslovljava ukupan privredni razvoj Republike Srpske a Strategijom razvoja energetike do 2030. planirana vrijednost investicija iznosi oko 11,5 milijardi KM, izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Željko Kovačević.

101227-het_029

On je rekao da će ovo ministarstvo svoj rad bazirati na brojnim aktivnostima u okviru kojih je predviđena valorizacija realizacije svih razvojnih elektroenergetskih projekata, uključujući i hidro i termopotencijale, te da će se koristiti model javno-privatnog partnerstva tamo gdje za sada nije izvjesno riješeno pitanje finansiranja.

"S tim u vezi, radiće se, kao što već i sada radimo, na iznalaženju kvalitetnih strateških partnera, uz princip zadržavanja većinskog vlasništva nad 'Elektroprivredom RS'", rekao je Kovačević za "Fokus", prenosi Srna.

On je najavio detaljnu analizu svih elektroenergetskih projekata i koncesija u smislu njihove ekonomske i ekološke opravdanosti, te će se ubrzano ići u realizaciju opravdanih.

"Intenzivno ćemo raditi na stimulisanju izvozno orijentisanih preduzeća te im pomoći u njihovoj prezentaciji i pronalaženju novih kupaca i tržišta. S tim u vezi, vrijedi pomenuti da je za podsticaj izvoza u 2011. godini planirano 20 miliona KM, što je za pet milona KM više nego u prethodnoj godini", naveo je Kovačević.

On je dalje naveo provođenje svih potrebnih aktivnosti na uspostavljanju poslovnih zona u Srpskoj, čime će se obezbijediti povoljni uslovi za privlačenje investitora i brži razvoj malih i srednjih preduzeća i lokalnih zajednica.

Prema njegovim riječima, u oblasti energenata pažnja će biti usmjerena na razvoj gasne infrastrukture, a u rudarstvu i geologiji na provođenje aktivnosti u vezi sa otvaranjem novih površinskih kopova, prije svega u rudnicima Ugljevik i Gacko, kao i na aktivnostima u vezi sa naftno-geološkim istraživanjima.