230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Predstavljanje monografije Željke Momirov – “Pod lupom”

U galeriji Kulturnog centra Trebinje, u ponedjeljak, 13. novembra u 19 časova održaće se predstavljanje monografije Željke Momirov, redovnog profesora na Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje pod nazivom “Pod lupom”.

231108 po lupom

O monografiji i umjetničkom radu Željke Momirov govoriće: prof. dr Jerko Denegri, recenzent, Željka Momirov, vizuelni umjetnik, Dragica Vuković,autor teksta u monografiji i urednik izdanja, Veselin Brković, dekan Akademije likovnih umjetnosti Trebinje i Miljan Vuković, direktor Kulturnog centra Trebinje.

Monografija “Pod lupom” je opsežna studija o višedecenijskoj stvaralačkoj i izlagačkoj praksi Željke Momirov.

Dragica Vuković, istoričar umjetnosti, uz saopštavanje biografskih podataka i izvora umjetničkog formiranja Željke Momirov, sistematično analizira sve aspekte profesionalnog rada, prateći razvojnu liniju djelovanja naše ugledne vajarke na savremenoj vizuelnoj sceni.

Monografija je opremljena velikim brojem reprodukovanih radova, sa fokusom na stvaralački period od 2000. do 2022. godine, grupisanim u cjeline: “Umetnički radovi” , “Skuptura u javnom prostoru” i crteži iz serije “Uglovi mojih ulica”.

Pored osnovnog teksta, publikacija sadrži i izbor tekstova drugih autora objavljenih povodom prethodnih samostalnih izložbi.

Monografija prati aktuelnu izložbu Željke Momirov pod nazivom “Tragovi” koja će u galeriji Kulturnog centra Trebinje biti otvorena nakon predstavljanja publikacije.

Željka Momirov (1962. Novi Sad) je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na katedri vajarstva – smijer skulptura u prostoru i arhitekturi, u klasi profesora Miodraga Živkovića. Specijalizirala je 1990. godine na Visokoj školi za umjetnost i stare zanate “Ribat Al Fath” u Rabatu, Maroko. Magistarske studije je završila na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1993. godine. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je preko trideset nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo. Njeni radovi se nalaze u brojnim muzejskim, galerijskim kao i privatnim kolekcijama. Od 2008. godine ima status istaknutog umjetnika Srbije.