230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Trebinju počela kampanja "Retro je in! Vozi naprijed, pogledaj nazad!"

Auto moto savez Republike Srpske i auto-moto društva u periodu od 01. aprila do 31. avgusta 2024. godine provodiće preventivnu aktivnost pod nazivom „Retro je in! Vozi naprijed, pogledaj nazad!“.

240401 kampanja

Danas je u Trebinju vožena promotivna vožnja (defile) motociklista iz Moto kluba „TNT“ iz Trebinja kroz grad, čime je ovaničen početak ove preventivne kampanje u organizaciji AMD „Hercegovina“ Trebinje, uz podršku Grada Trebinje, Moto kluba „TNT“ Trebinje, Doma mladih, kao i srednjih škola sa područja ovog grada.

Cilj ove aktivnosti je povećanje bezbjednosti vozača motocikla i mopeda u saobraćaju, odnosno smanjenje broja poginulih i teško povrijeđenih motociklista i mopedista u saobraćajnim nezgodama, na putevima Republike Srpske, kao i osoba koje se prevoze s njima.

Drugoga dana, u utorak, 02. aprila 2024, sa početkom u 09.00 časova u Domu mladih u Trebinju organizovaće se predavanje pod nazivom „Život nema reprizu“. Predavač je Milan Mitić iz Srbije, koji je vozeći motocikl brzinom od 170 km/čas pod uticajem alkohola i bez zaštitne kacige doživio saobraćajnu nezgodu i zadobio teške tjelesne povrede.

U toku 2023. godine u saobraćajnim nezgodama na putevima u Republici Srpskoj smrtno je stradalo 8 vozača motocikla i dva vozača mopeda. Teške tjelesne povrede zadobilo je 60 vozača motocikla i 22 vozača mopeda. U saobraćajnim nezgodama u kojima učestvuju vozači motocikla i mopeda često stradaju i putnici koji se prevoze s njima.
Preventivnim aktivnostima pokušaće se uticati na promjenu negativnih stavova i ponašanja kod vozača motocikla mopeda, kao i kod ostalih vozača motornih vozila, a podržaće se ponašanje u skladu sa pravilima saobraćaja.

U toku trajanja kampanje vozači motocikla i mopeda podsjećaće se na obavezu poštovanja saobraćajnih propisa, na značaj upotrebe zaštitne kacige i druge zaštitne opreme kao i na najčešće greške koje mogu dovesti do rizičnih situacija i nastanka saobraćajnih nezgoda.

Kampanja „Retro je in! Vozi naprijed, pogledaj nazad!“ realizuje se u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, moto-klubovima i svim drugim zainteresovanim vladinim i nevladinim institucijama i udruženjima.