230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Sutra Veliki Četvrtak

20.04.2011. Srpska pravoslavna crkva sutra obilježava Veliki Četvrtak kao pomen na posljednju večeru Isusa Hrista. Uoči dana stradanja na krstu, Isus i apostoli su se okupili u Jerusalimu na pashalnoj večeri.

110420-posljednja_vecera

Tom prilikom Isus je uzeo hljeb i razlomivši ga na više komada podijelio ga apostolima govoreći im: ''Uzmite i jedite, ovo je tijelo moje''.

Prema Jevanđelju po Mateju, Hristos je zatim uzeo pehar sa vinom, obraćajući se učenicima: ''Uzmite i pijte iz ovoga svi, ovo je krv moja novoga zavjeta, koja će se proliti za mnoge radi otpuštenja grijehova''.

Ovim činom Sin Božiji ustanovio je tajnu evharistije - pričešća.

On je na posljednjoj večeri, za koju se često koristi izraz ''tajna večera'', saopštio da će ga jedan od prisutnih apostola izdati.

Nakon večere Isus Hristos i apostoli su se uputili u Getsimanijski vrt, gdje se on molio nakon što su apostoli zaspali.

U molitvi je, kako pišu sveta jevanđelja, izgovarao riječi: ''Oče moj, ako je moguće da me mimoiđe čaša ova, ali opet, ne kako ja hoću, nego kako Ti, i neka bude volja Tvoja'', dok ga je sve vrijeme molitve bodrio anđeo Gospodnji.

U vrt je došao apostol Juda sa stražarima jerusalimskog hrama, koji se već ranije dogovorio sa jevrejskim starješinama da izda Hrista.

Na pitanje stražara ko je Isus Nazarećanin, Isus je rekao: ''Ja sam''. Juda mu je prišao i poljubio ga u obraz, kao potvrdu stražarima da je to osoba koju traže.

Te večeri Hristos je uhapšen i predat jevrejskim prvosveštenicima.

Izraz ''Judin poljubac'' upotrebljava se u značenju izdajstva i potkazivanja.