230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Udruživanje u zajednice etažnih vlasnika

Trebinje, 20.04.2011. U Republici Srpskoj u jednoj trećini zgrada nije osnovana zajednica etažnih vlasnika, zbog čega vrlo teško dolazi do dogovora među stanarima, a zgrade se usljed neodržavanja obrušavaju i propadaju, rečeno je danas na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o zajednici etažnih vlasnika u RS.

110420-opstina-djir_tre_binje_001

Patar Janković, viši stručni saradnik u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinsrstvo i ekologiju RS, rekao je da će se, prema novom zakonu, zajednice etažnih vlasnika osnivati ugovorom, odnosno kod notara, a ne kao do sada odlukama. Predviđeno je da se prilikom redovnog održavanja zgrada odluke donose natpolovičnom većinom, dok će pri ulaganjima odluke donositi samo jednoglasno.

Prema njegovim riječima, ko god ne bude zadovoljan odlukom ili neće da glasa ima pravo da kod suda ili u vanparničnom postupku pokrene to pitanje, nakon čega će sud dati mišljenje.

"U praksi imamo i puno slučajeva gdje pojedinac neće da izdvaja dogovorena sredstva za održavanje zgrade, ali u tom slučaju postoje kazne za takva lica od 100 do 500 KM", rekao je Janković i napomenuo da će se mjesečna izdvajanja odrediti zajednice svoji aktima.

On je naglasio da svi koji imaju uslove dužni su da osnuju zajednicu etažnih vlasnika, s tim da u Zakonu, dodaje on, nisu predviđene kazne za cijelu zajednicu već samo za pojedince.

Stevan Bekan, načelnik Odjeljenja za stambeno komunbalne poslove u opštini Trebinje, istakao je da nisu zadovoljni dinamikom osnivanja zajednica etažnih vlasnika u ovoj opštini, te dodaje da se vlasnici stanova uglavnom udružuju u zajednice onda kada nastanu neki veći problemi, kao što su propadanje fasada, prokišnjavanje i slično.

"Želimo da pronađemo neki model kako bi građane stimulisali da se organizuju, a jedan od načina je da u budžetu planiramo sredstva kako bi pomogli prilikom sanacija fasada zgrada zajednica etažnih vlasnika", dodaje Bekan.

Prema njegovim riječima, za ovu godinu u Odjeljenju je planirano oko 40.000 KM, ali samo za one zgrade koje su u vlasništvu opštine.

110420-opstina-djir_tre_binje_005