230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Mališani obilježili Dan Planete u Trebinju

Trebinje, 21.04.2011. Danas su se na gradskom Trgu okupili mališali iz trebinjskih vrtića, gdje su uz pjesmu i igru zajednički obilježili Međunarodni Dan Planete Zemlje.

110421-dan_planete-azil_121

Pokrovitelj projekta Međunarodnog Dana planete Zemlje u Trebinju je bila opština Trebinje koja je zajedno sa vrtićima Ciciban, Naša radost i Sveta Evgenija Carica Milica organizovala ovu divnu manifestaciju, gdje su mališani mogli da uživaju  i na svoj način crtaju crteže na temu prirode i očuvanja ekološke sredine. 

Dan planete Zemlje obilježava se danas širom svijeta i tako se želi skrenuti pažnja javnosti na opštu ekološku krizu i druge opasnosti koje prijete životu na zemlji.

Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine, a cilj je pomoći čovjeku da ponovo uspostavi kontakt s prirodom, odnosno da ukaže na zagađivanje vazduha i vode, radioaktivno zračenje, iscrpljivanje nenadoknadivih energenata. 
U mnogim zemljama se Dan Zemlje slavi početkom proljeća na sjevernoj hemisferi. U tom momentu je dužina dana i noći izjednačena. Na južnom polu počinje šestomesečni mrak, dok na sjevernom polu počinje šestomjesečni dan.

Jednakost razlika je simbol Dana planete Zemlje, kada se razlike zaboravljuju i priroda počinje da se obnavlja.