230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Gender centar RS - Borba protiv nasilja nad ženama

Trebinje, 20.052011. Gender centar – Centar za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske u saradnji sa Komisijom za ravnopravnost polova Skupštine opštine Trebinje održao je danas sastanak povodom sprovođenja „Strategije za borbu protiv nasilja u porodici u Republici Srpskoj" na području opštine Trebinje.

110520-porodica_bez_nasilja

Cilj sastanka je bio predstavljanje planiranih aktivnosti na području opštine Trebinje do kraja 2011. godine, a u okviru sprovođenja „Strategije za borbu protiv nasilja u porodici u Republici Srpskoj do 2013. godine" koja je usvojena na Trećoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (Službeni Glasnik Republike Srpske br. 136/10).

Sastanak je bio namijenjen predstavnicima opštine Trebinje i Komisije za ravnopravnost polova opštine Trebinje, kao i svim subjektima zaštite na području opštine Trebinje (policija, Centar za socijalni rad, škole, pravosuđe, zdravstvene ustanove).

Podršku u realizaciji pomenutih aktivnosti pružaju UNFPA BiH, UNDP BiH, u okviru projekta „Sprečavanje i suzbijanje seksualnog i rodno zasnovanog nasilja u BiH" koji sprovode Gender centar Vlade RS, Gender centar Federacije BiH i Agencija za ravnopravnost polova BiH.

Strategiju je izradio Gender centar Vlade RS koji i koordinira svim aktivnostima provođenja Strategije. Strategija predstavlja strateški pristup u borbi protiv nasilja u porodici, što podrazumijeva multisektorsku saradnju i savezništvo na svim nivoima vlasti u cilju ostvarenja zadatih ciljeva.

Razlog održavanja pomenutih sastanaka je jedna od mjera predviđenih Strategijom koja se odnosi na formiranje i praćenje rada multidisciplinarnih interventnih timova, koji će funkcionisati u skladu sa obavezama subjekata zaštite prema Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici na lokalnom nivou. Operativnim planom Strategije za 2011. godinu, usvojenim na Prvoj sjednici Savjeta za borbu protiv nasilja u porodici, održanoj 27.04.2011. godine, predviđeno je formiranje i osnaživanje pomenutih timova u opštinama Prijedor, Bijeljina i Trebinje.

110520-gender_017

Sastanak je vodila gospođa Spomenka Krunić, direktorica Gender centra Republike Srpske, Gordana Vidović, autorka analize i Jelena Milinović šefica Odsjeka za koordinaciju, edukaciju i saradnju Gender dentra RS.

Direktorica Gender centra je ovom prilikom istakla da mediji, kroz informisanje ljudi o problemima nasilja u porodici i nasilju nad ženama, preventivno utiču na društvo i samim tim rade na promociji nenasilnog ponašanja u društvu.

110520-gender_021

Sa riječima pozdrava i podrške skupu su se obratili zamjenih načelnika Opštine Trebinje Zoran Sorajić, predsjednik SO-e Veselin Savić i Vera Rajković predsjednica Komisije za ravnopravnost polova SO-e Trebinje, koji su ovom prilikom poželili mnogo uspjeha u daljem radu Gender centra, u nadi da će ovaj sastanak u Trebinju biti referenca za buduće sastanke u drugim opštinama u BiH.

110520-gender_014

110520-gender_032

110520-gender_035