230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Berkoviće ne dolazi štampa

Berkovići, 02.06.2011. Živimo u vremenu kada nas sa svih strana zatrpavaju pričama o različitim ljudskim pravima, nama poznatim i nepoznatim potrebnim, nepotrebnim, pravima koja se često kose sa hrišćanskim moralom i tradicijom.

110602-stampa

No dali je baš tako: pravo čovjeka da bude blagovremeno i tačno informisan je mukotrpno i stečeno pravo u zapadnoevropskoj tradiciji. U ljudskoj prirodi je da se stečeno čuva bez obzira na različite načine ugrožavanja stečenog.

Pravo čovjeka da bude informisan kršeno je kroz istoriju na različite načine: režimskim medijima, selekcijom informacija, uskraćivanjem medijskog prostora pojedincima, sakrivanjem informacija...

No u opštini Berkovići, jednoj od najmlađih opština Republike Srpske desio se presedan. Još od vremena 1984.godine kada su Berkovići bili mjesna zajednica u sklopu opštine Stolac, zaslugom Novinskog izdavačkog preduzeća „Borba" stizala je štampa.

Dolazak štampe prekidan je u toku rata. Proglašavanjem opštine Berkovići, naseljavanjem prognanika, broj stanovnika se uvećao shodno potrebama. Formirano je niz institucija i organizacija kao što su: Srednja škola, JU Narodna biblioteka Berkovići, Biro rada itd.

Valjda je svima poznato da je rad pojedinih institucija škole, biroa, biblioteke u tijesnoj vezi sa dolaskom štampe, kroz primanje obaveznog primjerka pojedinih novina, njegovog čuvanja i arhiviranja.

110602-kiosk

Dana 23. maja ne znamo čijom voljom, nije ni bitno, taj jedini kiosk je zatvoren, štampa odnesena. Tako opština Berkovići postaje jedina opština u Republici Srpskoj u koju ne dolazi nijedan primjerak ni dnevne, ni sedmične novine. Dali neko misli da dnevnu i sedmičnu štampu mogu zamjeniti savremena sredstva informisanja ili je to početak informativnog mraka.