230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Traže novac namijenjen aerodromu u Trebinju

110622-aerodrom

Sindikalna organizacija Aerodroma RS danas će doneti odluku o stupanju u štrajk jer rukovodstvo ovog strateškog preduzeća nije poštovalo zahteve radnika. Radnici i predstavnici sindikata smatraju da deo novca iz budžeta koji se daje za Aerodrom Trebinje, gde godinama postoji samo livada i „Sky Srpska", treba preusmeriti zaposlenima na banjalučkom aerodromu.

 

Predsednik Sindikata saobraćaja i veza RS Milenko Vidaković tvrdi da su radnici aerodroma nekoliko godina „imali strpljenja" prema rukovodstvu firme i većinskom vlasniku, Vladi RS.

- Zaposleni potražuju oko 180.000 maraka za regres za tri godine, a zaposleno je ukupno 63 radnika zajedno sa upravom. S druge strane, previše novca se izdvaja za Aerodrom Trebinje, a nema ni naznaka o početku gradnje piste. Dosta novca izdvaja se i za subvencije za liniju Banjaluka-Ljubljana, koju koristi u proseku svega pet putnika - objašnjava Vidaković.

- Svesni smo da aerodrom iz poslovanja ne može da obezbedi dovoljno novca za sve obaveze, ali to nije naša briga. Menadžment firme i većinski vlasnik odgovorni su zašto na jedinom međunarodnom aerodrom u RS postoje samo dve komercijalne linije, od čega jednu plaćamo skupo iz budžeta - ističe Vidaković.

On dodaje da analize pokazuju da je za normalno funkcionisanje banjalučkog aerodroma potrebno najmanje 200 putnika dnevno. Po poslednjem izveštaju, u maju je na ovom aerodromu bilo svega 680 putnika, što znači da dnevno iz Mahovljana doputuje i otputuje 22 putnika. Za celu prošlu godinu na ovom aerodromu bilo je 3.534 putnika ili devet dnevno. Radnici jedinog međunarodnog aerodroma u Banjaluci održali su jednočasovni štrajk upozorenja 4. jula, tražeći neisplaćenja potraživanja i povećanje plata za 30 odsto. One se nisu menjale već 10 godina.

Premijer RS Aleksandar Džombić izjavio je da je ove godine Vlada RS izdvojila oko 600.000 KM za banjalučki aerodrom i oko 800.000 KM za „Sky Srpsku". Novac za aerodrom izdvojen je iz budžetske rezerve. Za „Sky Srpsku" budžetom ove godine predviđeno je ukupno 700.000 KM kroz grant i subvencije, a iz Ministarstva finansija RS nismo dobili objašnjenje sa koje stavke je prebačeno još oko 100.000 maraka za aviokompaniju. Za Aerodrom u Trebinju ove godine planirano je 362.000 KM iz budžeta RS.

- Teška je finansijska situacija u banjalučkom aerodromu i definitivno treba tražiti neko trajno rešenje u smislu otvaranja letova. Opredeljeni smo da pomognemo rukovodstvu ovog preduzeća, a od njih očekujemo potpuno razumevanje kada je reč o racionalizaciji određenih troškova - rekao je Džombić.

Zoran Okilj nije razrešen dužnosti

Nadzorni odbor Aeordroma RS na prekjučerašnjoj sednici nije se izjasnio o ostavci koju je podneo direktor ARS Zoran Okilj. Kako saznajemo, članovi nadzornog odbora prolongirali su zahtev Okilja dok ne bude održan sastanak s predstavnicima većinskog vlasnika, odnosno s ministrom saobraćaja i veza RS Nedeljkom Čubrilovićem. Okilj je podneo ostavku zbog, kako je sam rekao, odgovornosti za stanje u aerodromu, koji iz godine u godinu posluje lošije.

Izvor: Blic