230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

I dalje otežan saobraćaj u Hercegovini

Snijeg koji povremeno još uvijek propadava otežava i usporava odvijanje saobraćaja na svim putevima u RS.

120202-snijeg_u_tb_091

Kako saopštavaju iz "Nevesinje- puteva", dionica magistralnog puta (M-6,1) Nevesinje-Mostar je prohodna, a na dionici Gacko-Nevesinje saobraćaj se odvija otežano, povremeno jednom trakom, u toku je proširivanje kolovoza. Putni pravac Nevesinje - Berkovići preko prevoja Trusine i Kifino Selo-Ulog preko (prevoja Morine) neprohodni su. Raščišćavanje je u toku na regionalnom putu R-433 Jažići-Ulog.

Na dionici mag. puta M-20 Gacko-Tjentište, (preko prevoja Čemerno), te na dionicama reg. puteva R-427 Berkovići - Krivača i R-431-Ljubinje - Podsoje, saobraćaj ponovo u prekidu. Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu, ali niske temperature i vjetar otežavaju njihov rad. Iz ovog preduzeća vozače upozoravaju da, bez prijeke potrebe, ne kreću na put.

Kako saznajemo od "Srbinje- puteva", na dionicama mag. puteva: M-18 Dobro Polje-Miljevina- Brod na Drini, učestala je pojava lavina,djelimično sesaobraćaj odvija jednom trakom.Na M-20 Tjentište-Foča i M-8 Foča-Dragočava saobraćaj se odvija otežano, jednom kolovoznom trakom, samo za putnička vozila, dok je reg.put Dragočava-Zavait neprohodan.Dežurne ekipe sa građevinskim mašinama i vozilima rade na pročišćavanju i širenju kolovoza, čišćenju lavina i sniježnih nanosa na svim putnim pravcima.

Regionalni putni pravaci: (R-431) Bileća-Ljubinje, (R-434) Jažići - Zelengora, (R-434) Jelašica - Miljevina, (R-433) Jažići-Klanci i Nevesinje-Luka su neprohodni. Na regionalnom putu (R-446) Triangla-Vraca, preko Trebevića saobraćaj se odvija otežano, samo za putnička vozila, a kolovoz je sužen.

Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preko Romanije obavezna je upotreba lanaca. I na reg. put. pravcu R-474-a Doboj-Stanari ,kod tunela Ljeskove Vode, obavezna upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Vozačima savjetujemo, ukoliko ne mogu da odgode putovanje, da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

AMS RS je sva svoja vozila stavio na raspolaganje Ministarstvu saobraćaja i veza RS, Republičkoj upravi civilne zaštite, Policiji RS, lokalnim zajednicama i stanovnicima kako bi pomogli u izvlačenju i uklanjanju vozila zatrpanih snijegom ili vozila koja iz bilo kojeg drugog razloga ometaju nesmetano čišćenje saobraćanica.

Prema informacijama koje smo dobili iz Ministarstva saobraćaja i veza 11.02.2012., privremeno se zabranjuje saobraćaj teretnih motornih i priključnih vozila ukupne mase preko 3,5 t i autobusa na mag. putnim pravcima( M-18) Brod na Drini - granica RS (Dobrinja) - Kula. i mag. put M-20 Brod na Drini - Gacko. Zabrani ne podliježu vozila kojim se vrši prevoz hrane, energenata (nafta, naftni derivati, lož ulje, ugalj), lijekova i medicinske opreme, a koja mogu saobraćati uz pratnju radnika policije. Alternativni pravci u vrijeme trajanja zabrane saobraćaja su mag. putevi:( M-5) Sarajevo- Ljubogošta, (M-19) Ljubogošta- Podromanija, (M-19,3) Podromanija- Mesići,( M-5 )Mesići- Ustiprača, (M-20 )Ustiprača-Foča. (Uvidom u stanje puta utvrđeno je da su navedene putne komunikacije očišćene samo za kretanje jednog reda vozila i nisu urađena proširenja gdje bi se vozila mogla mimoilaziti).

(GRANIČNI PRELAZI)

Za saobraćaj su zatvoreni granični prelazi Deleuša, Klobuk i Hum. Na ostalim graničnim prelazima saobraća se bez dužih zastoja. (AMS RS)