230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Do kraja sedmice 15C stepeni!

Nakon sibirske zime i ledenog talasa koji su proteklih sedmica okovali cijelu zemlju izazivajući nezapamćeno vanredno stanje u kojem je stradalo više od 30 ljudi meteorolozi hidrometeoroloških zavoda u ovoj sedmici najavljuju dolazak proljetnog vremena, te rast temperatura i do 15C stepeni!

120221-tb_panorama

Iako je juče u većini krajeva u BiH padala kiša, snijeg ili susnježica, a temperatura se kretala koji stepen iznad ili ispod nule, već od danas očekuje nas suho i mnogo toplije vrijeme, kažu klimatolozi.

Klimatolog hidrometeorološkog zavoda Željko Majstorović rekao je da će temperature do kraja sedmice rasti iz dana u dan.

- Značajniji rast temperature očekuje se od srijede. Bit će mnogo više sunca i uglavnom bez padavina, a svakim danom će rasti temperatura. Tako će se od četiri, pet stepeni Celzijevih u srijedu živa na termometru do vikenda popeti na 15 stepeni - kazao je Majstorović.

Dežurni hidrometeorolog iz RS Milica Đorđević kazala je da su sibirski dani iza nas. No, dodala je da nas do kraja mjeseca čekaju velike oscilacije temperature i da će se takom noći temperatura spuštati ispod nule.

- U suštini, do kraja mjeseca bit će stabilno vrijeme. Dnevne temperature će rasti, ali s obzirom na to da je prisutan snijeg, noći će biti hladne, dakle imat ćemo minuse oko nule. Temperatura je u granicama višegodišnjeg prosjeka. To znači lagano topljenje snijega - kazala je Đorđević.

Niske temperature do sada su imale i svoju pozitivnu stranu - smanjile su širenje virusa gripe. Prema mišljenjima stručnjaka, više temperature ne bi trebale izazvati epidemiju, imajući u vidu da je i sezona gripa pri kraju. Tako je, prema podacima entitetskih instituta zdravlja, broj pacijenata sa simptomima gripe i drugim respiratornim smetnjama ove sezone manji nego u nekoliko prethodnih godina.

- S obzirom na to da je gripa, prema dosadašnjim iskustvima i po svojoj putanji, već na vrhuncu, s brojem oboljelih koje trenutno imamo ne možemo govoriti ni o kakvoj epidemiji. Također, u RS, gdje je do sada registrovano 919 slučajeva respiratornih oboljenja, uključujući i gripu, nije zabilježen nijedan teži slučaj - kazala je Milka Mrđa, portparol Instituta za zaštitu zdravlja RS. (Dnevni avaz)