230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Planinari: Ponosni predstavnici Trebinja

Ljubav prema planinama i planinarenju okupila je oko 90 članova Planinarskog društva "Vučji zub" iz Trebinja, koje je osnovano 2007. godine.

120221-planinari1

Ime su dobili po atraktivnom planinskom vrhu, na Orijenskom masivu, na 1.805 metara nadmorske visine.

Sekretar ovog društva, Aleksandar Janković, kaže da se posebnost Društva ogleda u raznolikom članstvu iz više gradova i zemalja, Čačka, Osla, Bijeljine, Mostara, Dubrovnika, Podgorice, Beograda. Djeluju pod parolom "Da smo zdravo".

- Članovi društva su volonterskim radom u proteklih pet godina uredili preko 60 kilometara planinarskih staza na području opštine Trebinje. Ponosni smo predstavnici ovog grada i Republike Srpske - kaže Janković.

Predsjednik ovog društva, Igor Škero, kaže da su tokom 2011. sproveli brojne aktivnosti od kojih su značajnije ekspedicije, uspon na Grand Paradizo, najviši vrh Italije i uspon na Mont Blan, najviši vrh Srednje Evrope, zajedno s visokogorcima Crne Gore.

110716-paradiyo

- Za nas je posebno značajna i biciklistička akcija "Svetosavski put" u ukviru koje je sedam biciklista za sedam dana prešlo 1.200 kilometara, od manastira Tvrdoš u Trebinju do Svete gore - ističe Škero.

110827-jersus

Nezaboravan je i zimski uspon na Maglić, usponi na Kučki kom, Prekornicu, Durmitoru, Karanfile, Maja jezerce.

- Učestvovali smo na raftingu Tarom, prošli kanjon Nevidio i prašumu Perućicu. Posebno smo ponosni na doprinos u humanitarnoj akciji "Paketić za ljepši osmijeh", u saradnji s mladima Crvenog krsta Trebinje - objašnjava Škero.

U 2012. godini planiraju značajnije uspone na Materhorn i Mont Blan, zimski uspon na Zubački kabao - Orijen, Maja Rosit na Prokletijama.

- Imaćemo i nekoliko težih biciklističkih akcija preko Zelengore i Trebinjskih brda. Svake godine obnavljamo znanja u vještini pružanja samopomoći i prve pomoći. Planirana je i jedna humanitarna akcija za djecu iz materijalno ugroženih porodica. Neće izostati ni ekološke akcije, skupljanje smeća u prirodi i sadnja drveća - ističe Škero.

Ističe da je na zavidnom nivou zainteresovanost za uključivanje u ovo planinarsko društvo dobra.

- Većina članova je mlađe živone dobi. Uglavnom je jasno da su svi planinari mladi duhom i tijelom, bez obzira na godine - kaže Škero. (izvor: Fokus.ba/foto: arhiva)