230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Lovac ubio vuka u blizini škole

Dugogodišnji lovac i lovočuvar lovačkog udruženja "Prepelica" iz Berkovića Neđeljko Janjoš, nedaleko od svoje kuće, u blizini škole u Ljutom Dolu, odstrijelio je vuka.

120223-vuk_berkovici

Nestašica hrane zbog velikog snijega natjerao je krvoločne zvijeri da se odomaće u potrazi za bilo kakvim plijenom.

- Izašao sam da prošetam i ponio pušku. Nedaleko od škole primijetio sam vuka i odmah pucao. Iako ga je pogodio metak, uspio je da se sakrije u šipražju - rekao je Neđeljko i dodao da je zbog mraka potragu za vukom nastavio ujutro sa kolegama.

Prateći tragove krvi u snijegu lovci su pronašli vuka koji je uspio da se udalji oko pola kilometra.

- Iz šume ga je potjerala glad. Vidi se da mu je prazan stomak i da je izuzetno mršav - rekao je Janjoš i dodao da su vukovima poslastica psi.

Neđeljko Janjoš, dugogodišnji lovac i lovočuvar lovačkog udruženja "Prepelica", dodaje da nema noći da vukovi ne rastrgaju i pojedu bar jednog psa.

Posljednju lovačku sezonu vukovi su pojeli šest lovačkih pasa. Dešavalo se da pas nastrada od vuka, ali da se to dešavalo u ovolikom broju ne sjećaju se ni najstariji lovci. Neki mještani, čim padne noć, pse zatvaraju u štale, jer ako ostanu napolju pitanje je da li će preživjeti.

Dok se Berkovićani bore protiv vukova, stanovnici Rogatice strahuju od pasa lutalica. Napad čopora preživio je penzioner Drago Vukašinović.

- Branio sam se nogama, mlatarao rukama, mahao kapom. Snijeg pokrio kamenje, drveta nigdje. Da mi u pomoć nije pritekao mladić u blizini, ko zna šta bi bilo - priča Vukašinović.

Vukašinovića su lutalice napale idući na imanje u rogatičko prigradsko naselje Bukrići.

- Od malih nogu pješačim na relaciji Bukrići - Rogatica. Ali ovako nešto ranije nisam doživio. Tek što sam izašao iz grada na Lužnici, napao me je čopor pasa u kome je bilo šest životinja. Opkolili su me sa svih strana, a ja praznih ruku - prisjeća se Vukašinović.

Iz ovog slučaja penzioner iz Rogatice je izvukao pouku. Od tada u svoje Bukriće obavezno nosi štap koji je nekada nosio kada je išao na skijanje.

- Moj primjer je opomena nadležnim u opštini da se ozbiljnije pozabave problemom pasa-lutalica. Ovoga puta napali su mene, sutra to može da bude dijete ili druga nemoćna osoba - ističe Vukašinović.

Nagrada za vuka

Za svakog ubijenog vuka u Berkovićima, lovac iz opštinske kase dobija nagradu od 100 maraka. Lovačko udruženje "Prepelica" kao nagradu za odstrel vuka oslobodilo je Neđeljka Janjoša godišnje članarine. (Glas Srpske)