230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Izložba portreta blažene uspomene, Igumana Simeona Dobrićevskog

U organizaciji Zavičajnog Kluba „Osvit" iz Bileće, u prostorijama Doma kulture u Bileći, otvorena je zapažena i veoma uspješna izložba portreta blažene uspomene, Igumana Dobrićevskog, arhimandrita Simeona (Biberdžića) pod nazivom „BOGONOSAC".

120301-portreti

Otac Simeon, koji je inače bio i ostao veoma omiljen i poštovan kako u Bileći, tako i u čitavoj Hercegovini, pa i šire, smatra se jednim od glavnih osnivača ovog Zavičajnog Kluba. Izložba je otvorena u sklopu bogatog kulturno-umjetničkog programa na praznik Svetog Simeona Mirotočivog, kada ovo društvo slavi trogodišnjicu svoga postojanja.

120301-portreti1

Od trenutka osnivanja do danas ovo udruženje je imalo zavidno veliki broj aktivnosti. Najveću pažnju prije svega polaže na očuvanje i poštovanje naše vjere, našeg pisma, i svega što sačinjava naše nacionalno biće. Utiče na širenje i učenje narodnih hercegovačkih običaja, pjesme, igre i svirke, a osobito polaže pažnju na mlade i njihovo angažovanje i okupljanje u razne sekcije koje ovo društvo vodi. Tu su i bilećke novine koje su na lokalnom nivou veoma čitane, a izazivaju veliko interesovanje i van samog bilećkog kraja. Takođe ovo društvo organizuje po blagoslovu naše Crkve i poklonička putovanja, a tu su i mnoge priredbe na velike hrišćanske praznike, kao i predstave, koncerti, izdavaštvo knjiga, izložbe, prezentacije...

120301-portreti4

Ova izložba, koja je okupila veliki broj bilećana na svom otvaranju, rezultat je rada najdarovitijih umjetnika bilećkog kraja, kako akademskih slikara, tako i onih koji nemaju neko preveliko slikarsko znanje, ali je njihova ljubav prema ocu Simeonu učinila da nimalo ne zaostaju za najboljim. U stvari i jedina motivacija za ovu izložbu kako samih članova Zavičajnog Kluba, tako i umjetnika je LJUBAV, a osobito ona koju su svi neizmjerno gajili i gaje prema blaženopočivšem Igumanu Dobrićevskom! (Eparhija ZHiP)

120301-portreti2

120301-portreti23