230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Eksproprijacija 1000 hektara za "Gornje horizonte"

Eksproprijacijom zemljišta za projekat "Gornji horizonti" na području opština Bileća, Berkovići i Nevesinje biće obuhvaćeno oko 1 000 hektara, od čega će akumulacija u Nevesinjskom polju obuhvatati 850 hektara, izjavio je pravobranilac Republike Srpske Slobodan Radulj.

110330-dabarsko

Prema njegovim riječima, eksproprijacijom će biti obuhvaćeno više od 4 000 parcela i oko 100 objekata, a biće potopljeno mnogo sela, dva seoska groblja i jedno arheološko nalazište.

"Prije dva mjeseca dobili smo svu potrebnu dokumentaciju i ovih dana pripremamo nacrt odluke za Vladu da se utvrdi opšti interes", rekao je Radulj sinoć za "Alternativnu televiziju" i dodao da je plan eksproprijacije dostavljen u svaku opštinu.

Riječ je o eksproprijaciji za potrebe hidroelektrane "Dabar" koju su osnovale Hidroelektrane na Trebišnjici i "Elektroprivreda RS" koja je do sada za ovaj posao izdvojila 42 miliona KM.

Govoreći o apelaciji Ustavnom sudu BiH u predmetu "Alijagić", on je naveo da su do sada braća Alijagić od opštine Trebinje i Vlade RS naplatili 1,7 miliona KM, čime je izvršena presuda Vrhovnog suda RS.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH osnažio je presudu Okružnog suda u Trebinju koju je Vrhovni sud RS pobio, tako da je ostalo da se plati 4,7 miliona KM.

"Oni traže gotovinu, međutim, mi stalno ulažemo pravna sredstva da se to isplati u obveznicama", rekao je Radulj.

Govoreći o presudi Vrhovnog suda RS koji je potvrdio presudu Okružnog suda u Banjaluci da Srpska ne treba da plati 128 miliona KM Islamskoj zajednici za rušenje džamija, Radulj je rekao da međunarodna zajednica i pravo ne poznaju da se vrši ratna reparacija u okviru jedne države.

"Samo je država potpisnik međunarodnih ugovora i ona može da odgovara. Očigledno su u FBiH shvatili pravnu situaciju i sada tuže Republiku Srpsku i BiH", dodao je Radulj. (Srna)