230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Nastavnicima vratiti mjesto koje im pripada

Predsjednik granskog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Stevan Milić rekao je danas u Trebinju da su u proteklom periodu riješeni neki od problema koji su opterećivali sistem obrazovanja, kao što su ocjenjivanje nastavnika, njihovo licenciranje, te plaćanje sistematskih pregleda, a da predstoji rješavanje problema četrdesetočasovne radne sedmice.

120305-sind1

„Pravilnik o ocjenjivanju nastavnika je najveće zlo koje je bilo prisutno u obrazovanju, jer ako ima propusta, treba tražiti pravu kariku koja je popustila", rekao je Stevan Milić.

"Nastavnik, kao i do sada, treba da bude ocjenjivan na osnovu svog rada u odjeljenjima, odnosno po znanju učenika što je i najmjerodavnije", rekao je Milić nakon sastanka sa predsjednicima svih sindikalnih organizacija iz oblasti obrazovanja, nauke i kulture sa područja istočne Hercegovine.

Milić je rekao da je sistem obrazovanja opterećivao više problema, te da su u proteklom periodu riješeni neki od njih, kao što su ocjenjivanje nastavnika, njihovo licenciranje, te plaćanje sistematskih pregleda.

On kaže da predstoji i rješavanje problema četrdesetočasovne radne sedmice, napominjući da se samo od prosvjetnih radnika traži da stoodstotno izvršavaju svoje radne zadatke za razliku od zaposlenih u svim drugim ustanovama.

"Činimo sve da se nastavnik vrati na mjesto koje mu i pripada, da se vrati disciplina i odgovornost kako bi u školama zavladali red, rad i disciplina", istakao je Milić.

Na sastanku je istaknuto da je u ranijem periodu bilo problema u koordinaciji na regionalnom nivou zbog čega su smijenjeni pojedini članovi.

Za predsjednika regionalnog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture izabran je Aleksandar Vukanović. (Srna)