230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Održan Okrugli sto o održivom upravljanju otpadom

Danas je u prostorijama opštine Trebinje u okviru projekta - "Održivo upravljanje otpadom u prekograničnom području BiH i CG", održan Okrugli sto koji je imao za cilj podsticanje zajedničkog održivog razvoja i povećanje efikasnosti upravljanja otpadom u prekograničnom području BiH i CG, kroz jačanje kapaciteta zajedničkih mreža među privatnim javnim i sektorom civilnom društva. 

120306-otpad_upravljanje_019

Projekat „Održivo upravljanje otpadom u pograničnom području BiH-CG", finansira program EU IPA CBC BiH–CG, kojeg realizuju Opština Kotor u saradnji sa NVO Eko Centar DELFIN i njemačka agencija ASB u saradnji sa NVO LIR.

"Ukupna vrijednost ovog projekta je 295.361 evro, koje finansira Evropska unija i taj iznos je podijeljen između BiH i CG. Ciljne opštine koje smo uključili u ovaj projekat su Trebinje, Foča, Bileća i Gacko u BiH, i Kotor, Plužine, Tivat i Nikšić u CG. Krajnji cilj ovog Okruglog stola je uspostavljanje reciklažnog dvorišta, koje će najvjerovatnije biti na području opštine Trebinje", istakla je Biljana Zgonjanin koordinator projekta.

120306-otpad_upravljanje

Okrugli sto je održan uz prisustvo predstavnika javnih preduzeća, kao i institucija koja se bave otpadom u Trebinju. Obrađene su teme otpad i vrste otpada, generisanje otpada, opasni i neopasni otpad, sortiranje otpada, hijerarhija u upravljanju otpadom, zakonodavstvo i strateški pristup u upravljanju otpadom, najbolje prakse i podizanje javne svijesti. Na današnjem Okruglom stolu je takođe bilo riječi o budućem razvoju Klastera za upravljanje otpadom, urađena je analiza potreba i dogovoreno je da se na ovom sastanku definišu dva klastera za upravljanje otpadom, po jedan u CG i BiH.

"Kao jedan od najvažnijih i prvih koraka u hijararhiji upravljanja otpadom je svakako spriječavanje njegovog nekontrolisanog odlaganja. S tim u vezi neophodno je uspostaviti prateću infrastrukturu za jačanje svijesti o upravljanju otpadom, odnosno uspostaviti klastere za upravljanje otpadom, kao i reciklažna dvorišta. Poboljšanje zaštite životne sredine se može postići kroz održivo korištenje prirodnih resursa, uspostavljanje kvalitetnog sistema za upravljanje otpadom i poboljšanje kvaliteta života stanovnika na lokalnom nivou i u prekograničnom području", naveo je Slaviša Jelisić direktor LIR tima i koordinator ovog projekta.

120306-otpad_upravljanje_006

Šta je upravljanje otpadom?

Upravljanje otpadom je sprovođenje propisanih mjera postupanja sa otpadom u okviru sakupljanja, transporta, ponovnog iskorišćenja i odlaganja otpada, uključujući i nadzor nad tim aktivnostima i brigu o odlagalištima posle zatvaranja. Upravljanje otpadom se vrši na način kojim se obezbjeđuje najmanji rizik po ugrožavanje zdravlja i života ljudi i životne sredine kontrolom i mjerama smanjenja: zagađenja vode, vazduha i zemljišta; opasnosti po biljni i životinjski svijet; opasnosti od nastajanja udesa, požara ili eksplozije; negativnih uticaja na predjele i prirodna dobra posebnih vrijednosti i nivoa buke i neprijatnih mirisa.